Kultura
512

Ako želite da vam djeca budu pametna – čitajte im bajke

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U ponedjeljak je počeo drugi Festival bajke za djecu i odrasle u Sarajevu, a trajat će u periodu od 21. do 28. marta ove godine, u organizaciji udruženja Bajka.

"Čula sam da je Einstein rekao da ako želite da vam djeca budu pametna – čitajte im bajke, a ako želite da budu još pametnija – čitajte im još više bajki. Dopalo mu se to, ali onda sam pomislila na sebe jer me broje među djecu. Srećom, bajke su i za odrasle pa tako i za nas ima nade", rekla je glumica i domaćin Tatjana Šojić na otvorenju Festivala.

Cilj Festivala je pomoći cjeloviti razvoj djece i mladih, harmonizaciju porodice, obogaćivanje metoda rada s djecom u učionici i kod svih da se razvije osjećaj vlastitog interesa u rješavanju problema koji se tiču odgoja i obrazovanja a time i razvoja društva u cjelini.

Gošća festivala profesorica Jasna Bajraktarević izrazila je važnost uloge bajke u savremenom svijetu kojem je oduzeta čar pripovijedanja, a koju su zamijenili adrenalin i kompjuterske igre.

"Davno je zaboravljen razlog zašto bajke trebaju biti dio našeg života. Zašto u bajkama uvijek nekog ubijaju i zašto bajka uvijek ima neki tužni dio, da bi se onda došlo do onog što zovemo bajkom i želimo da nam život bude takav – živjeli su sretno do kraja života? Zato što su ljudi 1.000 godina prije crtanih filmova shvatili da je jedini način da kod djece proizvedete emociju jeste da im pokažete ekstremnu emociju. Dambu odlazi mama, Bambi nema mamu, Pepeljuga je sama...", rekla je Bajraktarević dodavši da u današnjim zanimanjima najmlađih nema emocija te da njima vlada adrenalin.

"Napravite paralelu između emicije kada slušate priču koja traži disciplinu, razumijevanje i strpljenje i onoga što cyber generaciji treba – adrenalin da bi cijeli život bio roller coaster. Djeca ne čitaju knjige upravo zato što u njima nema adrenalina", rekla je između ostalog Bajraktarević.

Ona se zahvalila Udruženju „Bajka“ što su podsjetili na jednu malu psihološku lukavost da se uđe u igru sa djecom, da se ne prepuste cyberu i da se kroz emocije vrate na jedini ispravan put – gdje postoji samo jedan prioritet, a to je ljubav i biti okružen ljudima.

Prvi dan festivala je održan u Pozorištu mladih Sarajevo, Multiplex Cinema Cityu, Biblioteci Sarajeva, kao i u odgojno obrazovnim ustanovama, uz preporuku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.