Kultura
20

Akcija za kulturu: Predložene konkretne mjere za buđenje Zemaljskog muzeja iz "kome"

Piše: L. Č.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
S ciljem što hitnijeg otvaranja Zemaljskog muzeja BiH, organizacija Akcija za kulturu je u prostorijama ove kulturne institucije predstavnicima medija predstavila preporuke i konkretan plan, kojima, kako navode, za cilj imaju Zemaljski muzej "vratiti iz kome" u kojoj se nalazi skupa sa svojim radnicima.

U Akciji za kulturu smatraju kako djelovanje Muzeja treba proglasiti interesom i za Federaciju, Kanton Sarajevo, kao i Grad Sarajevo, Općinu Centar i ostale općine i osigurati njegovo javno finansiranje na svakom od navedenih nivoa vlasti, izuzev države BiH, jer taj interes, kako navode, ne postoji na osnovu važećih zakonskih propisa.

Pored toga, smatraju u Akciji za kulturu, potrebno je izvršiti imenovanje organa upravljanja i rukovođenja Zemaljskog muzeja BiH u skladu sa pozitivnim pravnim propisima.

"Izbor i imenovanje organa upravljanja i rukovođenja bi trebalo da se izvrši putem javnog konkursa uz osiguravanje potpune transparentnosti izbora kroz sve faze postupka imenovanja. Pri tome bi trebalo voditi računa o menadžerskim sposobnostima kandidata uz poštivanje struke", kazala je Aida Kalender, programska direktorica Akcije za kulturu.

Javno finansiranje Zemaljskog muzeja treba osigurati po uzoru na zemlje iz okruženja, gdje je samo manji procenat potrebnih sredstava muzej dužan osigurati putem tržišnog privređivanja.

"Tako se npr. u Republici Srbiji svih 26 reprezentativnih muzeja na državnom nivou finansira iz državnog budžeta. Republika Slovenija također finansira sve muzeje iz državnog budžeta, a čak je 30-ak regionalnih i općinskih muzeja 90-ih godina 20. stoljeća ušlo u program finansiranja sa državnog nivoa. Slična je situacija i u Republici Hrvatskoj", navodi Kalender.

Bosna i Hercegovina bi trebala poštovati obaveze koje proizlaze iz Konvencija UNESCO-a i Vijeća Evrope, čija je potpisnica, a koje se odnose na aktivno učešće u zaštiti, očuvanju i promociji kulturnog naslijeđa.

"Predložene mjere bi trebale biti dio dugoročnog strateškog plana oporavka i razvoja Muzeja za period od četiri ili pet godina, kako bi se osiguralo da ova institucija dobija neophodnu podršku, pogotovo u pogledu obaveze javnog finansiranja muzeja, bez obzira na političku strukturu vlasti", poručuju iz organizacije Akcije za kulturu.