Međunarodni dan pismenosti
0

Akcija prikupljanja školskih udžbenika u Zavidovićima

Sarajevo-x.com
Zavidovići
Zavidovići
Povodom 8. septembra, Međunarodnog dana pismenosti, Udruženje mladih "Ogledalo“ i Udruženje građana "Ceker“ pokreću akciju prikupljanja školskih udžbenika, školskog pribora i knjiga koje će biti donirane socijalno ugroženim osobama i bibliotekama.

Kampanja će se održati pod sloganom "Čitam knjigu!...Učim život!"

Udruženje građana “Ceker“ je povodom Dana pismenosti organiziralo doniranje i prikupljanje knjiga i školskog pribora u Domu kulture Zavidovići. Jučer je održana pozorišna predstava za djecu "Bajka o čarobnom sviraču“. Prihod od prodanih ulaznica je namijenjen za kupovinu školskog pribora.

U utorak je kod Gradskog spomenika u Zavidovićima postavljen štand za prikupljanje knjiga i školskog pribora. Tu će biti i štand JU Javne biblioteke Zavidovići na kojem će se građani moći učlaniti i iznajmiti knjige. U sklopu akcije biće podjeljeno 20 besplatnih članskih kartica i učlanjenje u biblioteku za 50 posto nižu cijenu.

Na štand poezije Udruženje ljubitelja i autora pisane riječi “Duga“ Zavidovići upoznat će građane sa djelima zavidovićkih autora.

Zavidovićki mališani će se zabavljati kroz igrobus i pantomimu sa ogledalom koje organiziraju UG "Ceker" i UM "Ogledalo" iz Zavidovića.

U sklopu akcije podizanja svijesti o važnosti pismenosti biće provedena anketa među građanima Zavidovića.