Kultura
0

Ajfelov most: Sjaj i bijeda globalizacije na radovima deset svjetskih fotografa

FENA
"Priče iz globalizirajućeg svijeta" naziv je izložbe prestižnih međunarodnih fotografa koja je predstavljena večeras sarajevskoj publici na Ajfelovom mostu.

Riječ je o izložbi koju je 2002. godine inicirala i realizirala Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Kroz objektiv deset uvaženih međunarodnih fotografa posjetioci su mogli steći uvid u pozitivne i negativne aspekte globalizacije. Crno-bijele i kolor fotografije tako donose sliku šarolikog svijeta, sudar siromaštva i bogatstva, uživanja u raskošu i borbe za preživljavanje.

Sve fotografije bilježe određene trenutke koji na licima ljudi otkrivaju njihovu sreću ili očaj i sve su protkane dubokim emocijama.

Izloženi su fotoeseji Akinbode Akinbiyija, Philipa Jonesa Griffithsa, Thomasa Kerna, Bertiena van Manena, Shehzada Nooranija, Cristine Nuñez, Andreasa Seiberta, Stephana Vanfleterena, Tima Hetheringtona, te bh. fotografa Zijaha Gafića.

Priče o globalizaciji svijeta dolaze iz Azije, Sjeverne Amerike, Afrike, Evrope i Latinske Amerike.

Postavku je otvorio ambasador Švicarske u BiH Rolf Lenz, naglašavajući svjesnost Švicarske da manje napredne zemlje rijetko uživaju prednosti koje donosi rast na svjetskim tržištima i globalizacija.

"Zajednička polazna tačka za priče deset fotografa je rastući razvojni jaz, ponor između onih koji imaju i onih koji nemaju. Taj jaz je prisutan u skoro svakoj zemlji i gradu u svijetu gdje se manifestira u obliku socijalne isključenosti, nezaposlenosti, beskućništva, kriminala, nepismenosti, bolesti i stigmatizacije", kazao je ambasador.

Potcrtao je da za Švicarsku, kao i međunarodnu zajednicu, izazov predstavlja stvaranje uslova koji će nerazvijenim zemljama i njenim građanima omogućiti da uživaju prednosti globalizacije.

Izložba je organizirana u saradnji sa domaćim partnerima Centrom za savremenu umjetnost Sarajevo i fotografom Zijahom Gafićem.

Od ljeta 2007. do danas SDC je pod motom "Iz muzeja na ulicu!" izložbu postavio na ulicama Bolivije, Mongolije, Malija, Burkine Faso, Bangladeša, Benina, Nikaragve, Albanije i Afganistana te ju je već pogledalo oko 150.000 posjetilaca.

Sarajlije će oko 200 izloženih fotografija moći pogledati do 20. juna, na dvije lokacije - Ajfelovom mostu i otvorenoj pijaci Markale.