Kultura
0

Aida Čorbadžić i Melisa Hajrulahović za ljubitelje Mozarta, Wolfa, Rossinija...

Klix.ba
Melisa Hajrulahović
Melisa Hajrulahović
JU Sarajevo art organizuje koncert vokalne muzike na kojem će nastupiti talentovane bosanskohercegovačke sopranistice, Aida Čorbadžić i Melisa Hjrulahović, uz klavirsku pratnju Alme Aganspahić.

Koncert će se održati 14. juna u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića, u 19:30 sati. Na programu će biti djela koja su komponovali W. A. Mozart, H. Wolf, L. Delibes i G. Rossini.

Aida Čorbadžić je diplomirala 2006. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje je trenutno i na postdiplomskom studiju u klasi red. prof. Paše Gackić. Dobitnica je specijalne nagrade na prvom poslijeratnom takmičenju srednjih muzičkih škola u Bugojnu. Bila je stipendista Kantona Sarajevo, CEE Musiktheatra (Central & Eastern European Musiktheater) iz Beča, Barokne akademije u Gmundenu (Austrija). Kao solista je nastupala sa Sarajevskom filharmonijom širom Bosne i Hercegovine, te u Hrvatskoj, Sloveniji i Francuskoj.

Melisa Hajrulahović je solistica Narodnog pozorišta Sarajevo. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na Odsjeku za solo pjevanje, a postdiplomski studij pjevanja nastavlja na Peter Cornelius Konservatoriumu u Mainzu. Od 2007. do 2009. godine stipendista je CEE Musiktheater (Beč), u čijoj organizaciji je nastupila u bečkoj Staatsoperi. Kao operna solistica na sceni Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu ostvarila je niz zapaženih uloga.

Alma Aganspahić diplomirala je na odsjeku za Muzičku teoriju i pedagogiju 2008. godine, paralelno završava studije na Odsjeku za dirigovanje - oblast Horsko dirigovanje. U junu 2011. godine sa Sarajevskom filharmonijom i Horom opere Narodnog pozorište uspješno prezentira svoj magistarski koncert uz zvuke najljepših horskih numera iz svijeta opera. U periodu od 2004. do 2012. godine bila je uposlena kao član Hora opere, sopran.Trenutno vrši dužnosti Asistenta na odsjeku za dirigovanje - oblast Horsko dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Ulaznice po cijeni od 5 i 10 KM se mogu rezervisati i kupiti u JU "Sarajevo art", telefon 033 216 167.