Kultura
3

Aida Bukva: Film "Hiljadarka" slavi nekadašnje vrijednosti kao rad i predanost

FENA
Film "Hiljadarka" slavi nekadašnje vrijednosti kao što su rad i predanost, za razliku od današnjeg sistema vrijednosti gdje je najtraženija vještina da smo slavni i možemo pjevati, te koliko možemo manipulisati drugima i sobom - istaknula je za Fenu bh. glumica Aida Bukva, koja je ostvarila glavnu ulogu u bh. filmu "Hiljadarka" reditelja Nenada Đurića, čija će pretpremijera biti održana večeras u Narodnom pozorištu u okviru Sarajevo Film Festivala.

Ona navodi da film donosi priču generalno o malom rudarskom mjestu i životima rudara u rudniku. Jednom od rudara ne silazi se u jamu i ne radi, ali ga zadesi "lutrija" da ga izaberu za naslovnicu tada Titove najveće valute hiljadarke.

  • Njega nakon toga sve malo ponese, ne može da se vrati starom životu, i zaljubjuje se naivno u noćnu damu koju ja glumim. Mislim da svi likovi doživljavaju neku promjenu tokom tih nekih događaja koji počinju kao lavina, a potom uzimaju maha. Vjerujem da će biti vrlo zanimljiv film jer smo se malo odmakli od ratne teme. Film nije komedija u pravom smislu te riječi gdje budu salve smijeha, to je više crni humor, te više komedija situacije, nego što je komedija karaktera - smatra ona.

Navodi da je vrlo lijepo igrati s vrsnim glumcima zato što se tada glumac osjeća u sigurnim rukama, jer pored sebe ima partnera koji apsolutno odgovara na sve njegove impulse. Smatra da je cijela ekipa filma bila vrlo profesionalna i angažovana.

Ona ne misli da film potencira priču o statusu rudara nekada i sad, iako podvlači da se kroz priču mora osjetiti razlika, jer je Tito forsirao radničku ideologiju, stavljajući predstavnike te klase na novčanice.

  • Tada nije bila ona maksima - "nerad je stvorio gospodina", već se društvo zasnivalo na rudarskim radnicima, na nekome ko ne vidi dnevno svjetlo. Država je nekako bila zaštićena tim radnicima, Tito ih slavi i mislim da to i ovaj film radi. Mora se podvući u svakome od nas ta moralna razlika gdje oni stoje danas i gdje iko danas stoji u svojim zanimanjima, jer je svaka vještina danas potcijenjena, osim one da smo slavni i da možemo pjevati, što je danas najtraženija vještina, te koliko možemo manipulisati drugima i sobom - ističe ona.

Branislav Trifunović, Nikola Kojo, Goran Kostić, Vanesa Glođo te Moamer Kasumović, neki su od članova glumačke ekipe ovog ostvarenja.

Pred večerašnju pretpremijeru pred sarajevskom publikom ova glumica, kako navodi, nema tremu, ali su prisutni pozitivni adrenalin, iščekivanje i znatiželja.