Kultura
0

Adnan Jasika izlaže u galeriji Duplex/10m2

Sarajevo-x.com
U četvrtak,14. oktobra, u galeriji Duplex/10m2, Ferhadija 15, bit će otvorena samostalna izložba Adnana Jasike pod nazivom "2000-2010". Na izložbi će se autor predstaviti sa četiri ciklusa radova: kolaži, UV-printovi, apsurdni objekti i videoradovi. Radovi su nastajali u rasponu od desetak godina i zato je ova izložba i retrospektivnog karaktera.
Adnan Jasika je jedan od umjetnika mlađe generacije, koji se bavi vizualnom umjetnošću, poezijom i filozofijom. Istražuje sociološke koncepte kroz genezu likovnih elemenata koji, na svom razvojnom putu, prerastaju u simbole. Izlagao je u New Yorku, Tokiju, Berlinu, Veroni, Strasbourgu Regensburgu...

Jedan je od osnivača nevladine organizacije "Vizionarsko društvo" i alternativnog umjetničkog pokreta "Barake". Aktivan je član Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja ArtX, Yage i udruženja Prijatelji umjetnosti. Suosnivač je prvog bh. web-portala za umjetnost "Bosniart".

Diplomirao je 2002. godine na Odsjeku za skulpturu Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Apsolvirao je na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a trenutno dovršava postdiplomske studije na Akademiji likovnih umjetnosti za zvanje magistra skulpture.

Otvorenje izložbe planirano je za 14. oktobar 2010. u 20 sati, a izložba traje do 26. oktobra 2010.