Glumci otkrivaju recept za bolji život
0

FOTO / Adnan i Emir: "Doći će vrijeme kada političari neće biti najveće zvijezde"

Piše: Tatjana Sekulić
Emir Fejzić i Adnan Goro
Emir Fejzić i Adnan Goro
Mladi bosanskohercegovački glumci Emir Fejzić i Adnan Goro prave svoje prve velike korake na daskama koje život znače. Njihova autorska predstava "Recept za bolji život" u kratkom vremenu postala je pravi hit. Riječ je o urnebesnoj komediji, receptu protiv svih briga i problema koji nas okružuju.

Fejzić i Goro završili su Akademiju scenskih umjetnosti kao najbolji studenti. I tokom studija mnogo su radili zajedno, te su odlučili da urade predstavu u kojoj će obojica uživati dok je izvode na sceni.

Komediju "Recept za bolji život" prvi put su odigrali krajem prošle godine. Oduševljena publika tražila je ponovno izvođenje i do sada je komad nekoliko puta prikazan u Sarajevu, a svaki mjesec gostuju u drugom gradu BiH. Bili su u Zenici, Visokom, Kaknju, Srebrenici, Maglaju...

70 minuta smijeha

"Do sada smo imali jako dobar odziv publike. Ljudi na ovu predstavu reaguju baš onako kako smo mi i željeli. Dođu pogledaju predstavu, smiju se 70 minuta i odu kući jako zadovoljni - što je najbitnije. Često nam govore da su se prepoznavali u situacijama koje mi igramo na sceni što je možda i najveći kompliment za ono što radimo", kazao je Fejzić za Sarajevo-x.com.

Mladi bh. glumci garantuju 70 minuta smijeha i opuštanja. Poručuju da je svaka sličnost sa stvarnim likovima u predstavi (ne)namjerna.

"Predstava govori o običnim ljudima iz naše okoline, o njihovim situacijama u kojima jedan od partnera uvijek bude razlog za sukob ili krivnju i dovodimo te situacije i karaktere do ekstrema. Zanimljivo je to što u predstavi Adnan i ja igramo sve muške i ženske likove", kazao je Fejzić.

Za svaku šansu treba uložiti trud

Da se trudom i radom može uspjeti ovi glumci su to pokazali. Trud je recept za bolji život mladih ljudi, smatraju Goro i Fejzić.

"Ne treba sjediti i čekati priliku kad je sami sebi možemo stvoriti i iskoristiti, bitna je samo volja i malo truda. Mi dok smo pravili ovu predstavu nismo ni sanjali da će imati ovako veliki uspjeh", istakli su.

Emir Fejzić danas je asistent na Akademiji scenskih umjetnosti i trenutno radi na novoj predstavi. Adnan Goro, nije još počeo raditi na novim projektima, ali ih planira.

Osim na daskama koje život znače, željeli bi se okušati i na filmskom platnu.

Umjetnici su ambasadori

Goro je istakao da je tek uplovio u glumačke vode i vidi se u budućnosti u tom poslu. Vjeruje da u BiH dolazi bolje vrijeme za kulturu.

I Fejzić je siuran da će uskoro umjetnici moći mijenjati situaciju u našoj zemlji.

"Situacija u zemlji jeste dosta teška, ali još uvijek vjerujem da će doći vrijeme kada će umjetnost mijenjati stvari u zemlji i kada neće najveće zvijezde biti političari sa sumljivom prošlošću i estradni 'umjetnici'. Nadam se da će odlasci u pozorište postati lijepa i neophodna navika, a ne nužno zlo", kazao je Fejzić, dodavši da moramo naučiti cijeniti sve ono što je dobro u BiH, a pogotovo umjetnike jer su oni najveći i najbolji ambasadori naše zemlje u svijetu.

Komedija ''Recept za bolji život" igra 28. maja u 20.00 sati u Centru za kulturu Sarajevo.