Kultura
6

Adnan Hasković domaćin ceremonije otvaranja 20. SFF-a

Klix.ba
Adnan Hasković
Adnan Hasković
I ove godine je Sarajevo Film Festival ulogu domaćina na ceremoniji otvaranja dodijelio jednom od mladih perspektivnih filmskih umjetnika - u petak, 15. augusta, početak devetodnevne smotre filma u našem gradu najavit će glumac Adnan Hasković.

Sarajevo Film Festival, kao festival otkrića novih generacija koje će u budućnosti predvoditi regionalnu kinematografiju, već nekoliko godina s velikim zadovoljstvom ovu ulogu prepušta upravo filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga. U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo i Mariji Pikić, te bh. glumcima Erminu Bravi i Borisu Leru.

Adnan Hasković rođen je 1984. godine u Sarajevu, gdje je 2007. godine diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti kao najbolji student generacije. Prve velike uloge ostvaruje još kao student. Naime, u predstavama "Legenda o Ali-paši" i "Prvi put s ocem na izbore" igra glavne uloge na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a s njima stižu i prve glumačke nagrade za najboljeg mladog glumca na pozorišnim festivalima u Zenici i Brčkom.

Paralelno sa uspješnom pozorišnom karijerom, Hasković gradi i filmsku karijeru. Ostvario je uloge u filmovima "Rezolucija 819" Giacoma Batiatta, "Sevdah za Karima" Jasmina Durakovića, "Body Complete" Lukasa Sturma, za koju je i nagrađen na American International Film Festivalu u Los Angelesu. Ove uloge preporuka su mu za zapaženu internacionalnu karijeru koja započinje sjajnom ulogom Gojka u filmu "Twice Born" Sergia Castellitta, gdje glumi uz oskarovku Penelope Cruz i Emila Hirscha. Za ovu ulogu bio je nominovan za nagradu "Goya" za najbolju sporednu mušku ulogu.

Odmah nakon snimanja ovog filma, dobija ulogu u južnokorejsko-američkom hitu "Snowpiercer" gdje platno dijeli sa još nekoliko svjetskih glumačkih zvijezda poput Chrisa Ewansa, Johna Hurta, Tilde Swinton, Eda Harrisa, Octavie Spencer..."Snowpiercer" će biti prikazan u okviru programa Laško Summer Nights zadnjeg dana festivala.

Nedavno je završio snimanje još jednog filma u italijanskoj produkciji "Non Chiedere Perche" reditelja Enza Monteleonea dok se u filmu "Reket", u kojem igra glavnu ulogu, pojavljuje i kao jedan od producenata.