Kultura
125

Adna Trnčić pobjednica Internacionalnog dječijeg festivala u Goraždu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždanka Adna Trnčić pobjednica je 16. Internacionalnog dječijeg festivala "Šta se pjesmom sanja" u organizaciji Centra za kulturu Goražde. Prva nagrada stručnog žirija Adni je dodjeljena za izvođenje kompozicije "Djevojčica sa krilima" a pjesma je osvojila i nagradu za najbolju muziku čiji je autor Muris Hubjer.

Drugu nagradu žiri je dodjelio je Afanu Vehabovići i Sari Bašić za kompoziciju "Valcer drugarstva", dok je treća nagrada pripala Adeli Obuća za izvođenje kompozicije "Lijena pčela". Nagrada za najbolji tekst pripala je pjesnikinji Oliveri Cvetić iz Srbije za pjesmu "Molba".

Dječiji žiri festivala prvu je nagradu dodjelio kompoziciji "Valcer drugarstva", drugu Adaleti Velić za pjesmu "Molba2 i treću Beloslavi Kosadinovoj za pjesmu "Moj papagaj2. Na ovogodišnjem festivalu organizator je dodjelio i posebne nagrade, za najbolji scenski nastup Sari Zubić, najbolji stajling Nađi Ordagić i Valentini Mališević, te nagradu za najjači aplauz Beloslavi Kosadinovoj.

Internacionalni dječiji festival "Šta se pjesmom sanja", već prepoznatljiv u regionu, u gradu na Drini okupio je brojne učesnike iz svih krajeva BIH ali i Bugarske, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Izvedeno je 15 novih kompozicija, te neizostavna dječija himna "Goraždanska dječica" što je iz godine u godinu doprinos unaprijeđenju dječijeg stvaralaštva i muzičke kulture.

Pjesme koje su po prvi put javno izvođene ostat će trajno zapisane na CD-u, čija je promocija upriličena nakon festivala u Domu mladih Centra za kulturu, a u planu je i izdavanje DVD-a.

Voditelji festivalske večeri bili su novinar Slavko Klisura i djeca Amila Herak, Amela Kalkan, Merjem Borovac i Danira Kazagić. Sve izvođače pratio je festivalski hor OŠ "Husein ef. Đozo" pod vodstvom nastavnice Enise Fočo dok su u revijalnom dijelu festivala nastupili učesnici ranijih festivala Hena Sijerčić, Kerim Pušilo, Amila Mujagić, Adna Obuća, Džejna Deljo i Džejla Ramović.

Festival dječije pjesme pod nazivom "Šta se pjesmom sanja" prvi put je održan ratne 1994. godine kao simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu. U poslijeratnom periodu postao je jedan od prvih festivala na području BiH koji je dobio prefiks internacionalni, jer okuplja autore i izvođače sa širih prostora regiona. Osim autora i djece sa područja cijele BiH, učestvovali su i oni iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja. Već odavno festival je opravdao svoje postojanje i doprinio popularizaciji i unaprijeđenju kvaliteta dječijih pjesama. Dosadašnji festivali su od relevantnih muzičkih stručnjaka dobili veoma visoke ocjene, a pjesme sa ovog festivala se mogu čuti na brojnim medijima u BiH i susjednim država.

Festivalski dan u Goraždu upotpunila je i promocija knjige dječije poezije sa dva naslova i dvije autorice - "Hula hop" Olivere Cvetić i "Sehara želja" Adne Obuće. Generalni pokrovitelj festivala je Općina Goražde, a festival su podržali i kantonalno ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo te brojni sponzori.