Kultura
995

Admir Glamočak u Muzeju: Samo nama je normalno da nam vrijedne stvari propadaju

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Zatvaranje muzeja je najstrašnije što se moglo dogoditi, smatra glumac, reditelj i profesor s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Admir Glamočak koji je danas bio na "dežuri" u Zemaljskom muzeju BiH.

Glamočak je kazao: "Gdje god po svijetu odeš, prvo uzmeš kartu i obilaziš muzeje, a to ne možeš u svom gradu"

Inicijativu "Ja sam Muzej" ocijenio je kao odličnu, ali dodao da mu se čini kako se rezultati sporo vide.

"Zainteresovana je određena grupa ljudi, ali svi koji dođu u grad i čuju da se muzej može obići, dođu da ga vide, što pokazuje da Muzej treba raditi", istakao je poznati glumac.

O velikom kulturnom blagu Muzeja poručio je da je dovoljno prošetati botaničkom baštom, a da je suvišno govoriti koliku vrijednost imaju svi muzejski odjeli i kakvo blago u njima propada.

"To valjda može samo kod nas. Da se ovakvo nešto dešava bilo gdje u našem susjedstvu, pretpostavljam da bi se digli svi iz BiH, ali pošto se događa kod nas, to nam je svejedno. Normalno nam je da stvari koje su dobre i vrijedne propadaju", ogorčen je Glamočak.

Na pitanje o organizovanim učeničkim posjetama Zemaljskom muzeju kazao je: "To je sve stvar sistema. I ja sam prvi put došao ovdje u osnovnoj školi, pa onda opet u gimnaziji, pa mi se dopala bašta i došao sam da šetam tu po vrtu, tako da imam svoje snažne razloge da insistiram da se Muzej otvori, ne bih li se vratio 30-40 godina, a i da imam šta pokazati onima koji mi dođu i da imamo kuda prošetati".