Kultura
376

91 godina od smrti velikog pjesnika: Aleksa Šantić je najveće dijete bh. književnosti

Piše: Ž. M.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Polaganjem crvenih ruža i parastosom, koji je održao starješina mostarski, paroh Radivoje Krulj, danas je na grobu Alekse Šantića na pravoslavnom groblju Bjelušine u organizaciji Gradskog odbora srpskog prosvjetnog i kulturnog društvo Prosvjeta obilježena 91 godina od smrti velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića.

"Doći njemu isto je kao i doći na otok dobrote, mira. Zadugo će to biti potreba čestitih i nježnih, a naročito u vremenima poganih poplava surovosti i sebičnosti. Veliki pjesnik je dostojanstveno slijedio svetosavsko kršćansko učenje. Po karakteru, dobroćudnosti i dobrodušnosti i pored urođene bistrine i bogatog iskustva, po čistoći duše, ostao je najveće dijete u našoj književnosti. Nije vjerovao u zlo među ljudima, manje po duhu a više po tananom ukusu. Imao je potrebu da sve preinači u lijepo, dopadljivo i simpatično, uređeno po božijem i ljudskom zakonu", kazao je Ranko Čvoro, potpredsjednik upravnog odbora GO SPKD Prosvjeta .

Prisutnima se također obratio i novinar Zlatko Serdarević koji je kazao kako je na širim prostorima teško pronaći nekog drugog pjesnika prema kome je sredina u kojoj se rodio i živio i narod kome je pripadao ispoljavala i ispoljava tako snažne simpatije i vrijednosti kao prema veličanstvenom Aleksi.