Od 7. do 12. oktobra
0

9. Evropski književni susreti u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Deveta edicija Evropskih književnih susreta održat će se u periodu od 7. do 12. oktobra 2008. godine, najavljuju iz Centra André Malraux u Sarajevu.

Ovim povodom Centar će, kao i prethodnih godina, ugostiti brojne evropske i svjetske pisce, prevodioce, fotografe, sineaste i druge umjetnike koji dolaze da podijele svoja iskustva, u Sarajevu, gradu koji se smatra simboličnom prijestonicom evropske nove istorije.

Ovaj festival uspio se nametnuti kao nezaobilazno druženje u kulturnom i intelektualnom životu ovog dijela svijeta.

Centralno mjesto događanja je CDA -SARTR, a neki od programa dešavaće se u Umjetničkoj galeriji BiH, knjižarama Šahinpašić i Buybook, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH i drugim lokacijama.

Evropski književni susreti će biti otvoreni izložbom fotografija Milomira Kovačevića Strašnog, pod nazivom Sarajevo u srcu Pariza (koja je vec predstavljena u Parizu u galeriji Fait&Cause). Radi se o fotografiji predmeta koje su građani Sarajeva odabrali da ponesu kad su napuštali svoj grad. Uz fotografije su svojom rukom ispisali kratke tekstove. Tako je nastalo 128 priča o predmetima koji nisu samo uspomena nego relikvija, svetinja, bitan i nezaboravan dio života. Paralelno s izložbom štampana je pod istim naslovom i knjiga koju je dizajnerski pripremila i uredila Hana Zec.

Kao i prethodnih godine, i ove će u sklopu programa biti organizovane izložbe, okrugli stolovi, projekcije filmova, radionice, kao i program "Pisci u školama".

U Sarajevu će ove godine, među ostalima, na Susretima biti Colum McCann, Lara Sarčević, Yasmine Char, Jean Marie Blas de Robles, Peter Stamm, Faruk Šehić, Lamija Begagić, Chantal Thomas, Jorge Semprun; Carole Martinez, Moris Farhi, Philippe Videlier, Miljenko Jergović, Mathias Enard, Hans-Christoph Buch, Katarina Mažuran, Dejan Ilić, Jean-Marie Laclavetine, Leos Carax. Odnosno, pisci koji dolazi iz svih krajeva svijeta: Irske, Italije, Franucuske, Ukrajine, Španije, Švicarske, Njemačke, Libana, Turske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije itd. Na ovogodišnjim, devetim susretima po redu, Evropskim književnim susretima razgovaraće se o književnom stvaralaštvu, značaju prevođenja danas u Evropi, odnosu književnosti i umjetnosti spram istorije, romanu 20. stoljeća, kulturnoj politici u Evropi.

"Evropa, možda...“ naziv je debate o kulturnim perspektivama u Evropi (Evropa kulture ili kultura/e Evrope; Postoji li evropska kultura?; Treba li imati zajednički evropsku kulturnu politiku?; Kulturna industrija...) na kojoj će sudjelovati Jorge Semprun, Bernard Faivre d’Arcier, Colum Mc Cann, Ugo Vlaisavljević, Dževad Karahasan i Jean Marie Laclavetine.

U okviru susreta svoje knjige će predstaviti Chantal Thomas ("Posljednje zbogom kraljici"-prijevod u pripremi u izdanju Buybooka); Colum McCann (Zoli); Carole Martinez ("Zašiveno srce" - roman prvijenac prodat u 23.000 primjeraka, dobitnik osam književnih nagrada); Yasmine Char ("Ruka božija"); Marie-Dominique Lelièvre ("Sagan, punom brzinom"); Moris Farhi ("Mladi turci")...

Filmski dio programa ovogodišnjih susreta obuhvata nekoliko projekcija: "Marija Antoaneta" u režiji Sofije Coppole; "Čisto srce" u režiji Marion Laine, kao i dva filma posvećena Simone de Beauvoir, "Želim sve od života" (Pascale Fournier i Pierre Seguin) i "Simone de Beauvoir, savremena žena" (Dominique Gros)

"Lost and found in translation" je naziv jednog od događaja vezanih uz prevođenje; radi se o susretu Miljenka Jergovića i njegovih prevodilaca: Alla Tatarenko (Ukrajina), Magda Patrynska (Poljska), Tomislav Pistelek (Španija), Luisa Fernanda Garrido (Španija), Ljiljana Avirovic (Italija), Aleksandar Grujičić (Francuska).

Kao i svake godine, u okviru programa "Pisci u školama", Centar će, u saradnji sa sarajevskim Univerzitetom, osnovnim i srednjim školama (Prva gimnazija, Druga gimnazija, Bošnjačka gimnazija, Dobrinjska gimnazija, Katolički školski centar, Ekonomska srednja škola...) organizovati susret i razgovor pisaca sa učenicima iz Sarajeva, Tuzle i Banja Luke.