Zavičajni muzej Visoko
0

820 godina Povelje Kulina bana

FENA
Povelja Kulina bana
Povelja Kulina bana
Zavičajni muzej Visoko organizirat će danas okrugli sto "820 godina Povelje bosanskog bana Kulina", u čast značajne godišnjice tog dokumenta koji svjedoči višestoljetnu državotvornost Bosne i Hercegovine.

U radu skupa učestvovat će istaknuti naučnici i profesori koji će s različitih aspekata pokušati osvijetliti značaj Povelje. To su Muhamed Filipović, Omer Ibrahimagić, Ahmed Aličić, Esad Zgodić, Dževad Jahić, Ibrahim Pašić i Senad Hodović.

Direktor Zavičajnog muzeja Visoko Senad Hodović istaknuo je za Fenu da će meritorni ljudi o godišnjici Povelje i njenom značaju govoriti iz aspekta historiografije, diplomatike, prava, jezika, onomastike i drugih naučnih disciplina. Cilj je da osvijetle i ponovo osvježe pamćenje na taj važni dokument i prvi pisani međudržavni ugovor na Balkanu.

On naglašava da Povelja predstavlja ugovor između Banovine Bosne i države Dubrovnika te da je jedan od njenih specifikuma što je tu prvi put u historiji riječ Dubrovnik napisana, jer su svi dotadašnji spisi koristili njegovo staro ime Ragusa.

"Također je veoma važno što Povelja pokazuje da su bosanski vladari imali taj osjećaj za komunikaciju, toleranciju i poštivanje drugog", kazao je Hodović.

Komentirajući za Fenu značaj tog dokumenta za državotvornost BiH u 21. stoljeću, profesor Omer Ibrahimagić naglašava da Bosna u srednjem vijeku ima sve elemente državnosti. To znači da je nezavisna i suverena, da ne ovisi od neke države u okruženju, te da je njen vladar suveren da donosi odluke koje ne može da dovede u pitanje nijedan drugi vladar iz okruženja.

To sve jasno ukazuje, ističe Ibrahimagić, da je BiH uistinu bila suverena i nezavisna država s prerogativima, sudovima, zakonodavnom vlašću te saglasnošću s pravnim normama koje su tada postojale.

"Rekao bih da je u poređenju s današnjom BiH, Kulinova Bosna bila više nezavisna i suverena. Danas je ovaj dokument na teritoriji cijele BiH prihvaćen u onoj mjeri u kojoj se prihvata i sama Bosna i Hercegovina", smatra on.

Ibrahimagić je najavio da će tokom učešća na današnjem skupu predložiti da, ukoliko ne postoji saglasnost za 25. novembar kao Dan državnosti BiH, za taj dan bude izabran 29. august kada je pisana Povelja 1189. godine. Mnogi istoričari tu Povelju smatraju rodnim listom države BiH.

Originalna Povelja Kulina bana čuva se u biblioteci u Sant Petesburgu, dok se dva prepisa tog dokumenta nalaze u arhivi Dubrovnika.