Galerija "Mak"
0

7. septembra izložba radova i fotografija Ive Raiča

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Galerija "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH ugostit će 7. septembra 50. jubilarnu izložbu radova bh. umjetnika i fotografa Ive H. Raiča pod nazivom "Avantura".

Kako je za Fenu najavio Raič, izložba će biti koncipirana u dva dijela - kombinaciju likovnih radova i umjetničkih fotografija.

Ovaj će autor svoj slikarski angažman prezentirati s 11 radova, od kojih svaki predstavlja po jednu oblast i tehniku rada, kao što su ulje, akvarel, kompjuterska grafika ili politička karikatura.

Raič je radio gotovo sve teme - od pejzaža i mrtve prirode, do portreta.

Drugu će stranu svog umjetničkog stvaralaštva Raič osvijetliti s 317 kolor fotografija, podijeljenih u 32 grupe i deset podgrupa. Bit će to njegova 5. samostalna izložba fotografija.

On navodi da su motivi na njegovim fotografijama raznovrsni te da su one najvećim dijelom rezultat putovanja po svjetskim destinacijama proteklih godina.

Flora i fauna, portreti, more i obale, zalasci sunca, sjene, godišnja doba, pejzaži, brodovi, putovanja te Sarajevo, samo su neke od tema koje zaokupljaju Raičevo fotografsko oko.

"I slike i fotografije ove izložbe objedinjene su pod nazivom "Avantura", jer je to naziv mog prvog rada, ali je postavka ujedno i reprezent moje životne avanture i kao inžinjera i kao slikara", istaknuo je Raič.

Izložba će biti otvorena u 20 sati, a moći će se pogledati do 15. septembra.

Ivo Raič je rođen 1940. u BiH, a kao mašinski inžinjer ozbiljnije se slikarstvom počeo baviti 1990. Do danas je održao na desetke samostalnih i kolektivnih izložbi u BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi i SAD-u.