Kultura
0

60 godina "Travničke hronike"

Sarajevo-X
Nizom manifestacija u Travniku će 28. augusta biti obilježen jubilej 60. godina od objavljivanja romana ''Travnička hronika'', Ive Andrića, zvanično je potvrđeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

U povodu ovog velikog jubileja Društvo filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajni muzej Travnik promovisat će prigodnu filatelističku kovertu i žig, a centralni događaj je maratonsko javno čitanje romana ''Travnička hronika'' u prostorima Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića.

''Pozivi za učešće upućeni su i konzulima Francuske i Austrije u BiH i ambasadoru Republike Turske u BiH. Želimo da Travnik bude u središtu medijske pažnje i ne samo to nego tamo gdje ga je Andrić smjestio, na svim literarnim mapama svijeta.'' - kazao je na današnjoj konferenciji za novinare, Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Članovi Udruženja likovnih stvaralaca Travnik (ULIST) 28. augusta na verandi Andrićeve rodne kuće slikat će motive i likove iz ''Travničke hronike'' u okviru otvorenog likovnog ateljea, a u saradnji sa ambasadom Francuse bit će upriličena izložba korespodencije francuskog konzula u Travniku.