Banjaluka 2009.
0

60 animiranih filmova u borbi za nagradu festivala

Sarajevo-x.com
Banjaluka će i ove godine biti domaćin festivala animiranog filma. Ipak, međunarodni festival koji počinje 22. oktobra bit će umnogome drugačiji. Novina koja je uvedena je prikazivanje odabranih filmova u Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Gradišci.

Na ovogodišnji konkurs festivala pristiglo je 136 filmova iz 22 države svijeta, a žiri je izabrao njih 60 koji će se takmičiti za glavne nagrade.

Svečano otvaranje festivala je 22. oktobra u 21 sat u velikoj dvorani banujalučkog multipleksa Palas, uz retrospektivu filmova Mihaila Aldasina. Mala dvorana Palasa bit će glavno mjesto održavanja projekcija koje počinju dječijim programom, a završavaju ponoćnim programom u okviru kojeg će biti prikazan dugometražni film "Tehnotise - Edit i ja".

Festival će ugostiti i promotore knjiige Ranka Munitića, a dodjela nagrada i projekcija nagrađenih filmova planirana je za 27. oktobar od 21 sat, nakon čega će uslijediti zatvaranje festivala animiranog filma.

U sarajevskoj Kinoteci BiH bit će prikazivani nagrađeni filmovi prošlogodišnjeg festivala, izbor iz ovogodišnjeg, te savremena francuska animacija.

Kompletan program i satnice pogledajte na web stranici festivala banjalukanima.org.

Festival traje do 27. oktobra, a ulaz na sve projekcije je besplatan.