Svečana akademija
0

59. godišnjica Univerziteta u Sarajevu

FENA
Nizom prigodnih manifestacija Univerzitet u Sarajevu ovih dana obilježava 59 godina kontinuiranog rada i postojanja.

Tim povodom danas je u Rektoratu Univerziteta upriličena akademija na kojoj je još jednom istaknut značaj obrazovanja kao jednog od ključnih stupova na kojem se temelji prosperitet svake moderne društvene zajednice.

O postignućima Sarajevskog univerziteta govorio je prorektor prof. dr. Samir Arnautović, podsjećajući na značaj koji ova institucija ima u pogledu afirmiranja Bosne i Hercegovine i stvaranja boljih uvjeta za život njenih građana.

Prioritetnim je ocijenio daljnje aktivnosti na implementaciji obaveza koje proistječu iz Bolonjskog procesa, uključujući realiziranje projekta na izgradnji kampusa za što je neophodno osigurati oko 300 miliona dolara, te dogradnju informacionog sistema kao preduvjeta za akademsko umrežavanje u i izvan zemlje.

U tom kontekstu, Arnautović je napomenuo da od 23 visokoškolske ustanove koje djeluju u sklopu Univerziteta njih deset ima adekvatne uvjete za rad.

Sumirajući aktivnosti realizirane u 2008., izdvojio je napredak koji je ostvaren na planu jačanja međuuniverzitetske saradnje na međunarodnom planu te izdavačke djelatnosti o čemu svjedoči 18 objavljenih publikacija, te još pet koje su u pripremi.

Kako je rečeno, Univerzitet u Sarajevu uspostavio je partnerske odnose sa 70 univerziteta diljem svijeta, od SAD-a do Dalekog istoka, a samo u tekućoj godini realizirano je 40 međuuniverzitetskih posjeta te potpisano 15 sporazuma o saradnji.

Podsjećanje na sve što je učinjeno u sklopu Univerziteta bila je i prilika za apel nadležnim institucijama da odgovarajućim legislativnim rješenjima i materijalnim poticajima doprinesu unapređenju procesa obrazovanja u BiH.

Sa skupa kojem su, osim univerzitetskih djelatnika, i predstavnika akademske zajednice, prisustvovali i dužnosnici nadležnih institucija Kantona Sarajevo, upućen je poziv studentima da se aktivnije nego dosad uključe u aktuelne reformske procese.

Na akademiji nastupili su studenti Muzičke akademije iz Sarajeva, predstavljajući se kompozicijama odabranim iz opusa evropskog muzičkog stvaralaštva.

Skup koji je počeo izvedbom akademske himne "Geudeamus", završna je svečanost u sklopu obilježavanja spomenute godišnjice, kojoj su prethodili promocija najuspješnijih nastavnika Univerziteta, dodjela nagrada iz Fonda "Akademik Edhem Čamo" i Fonda "Suada Dilberović" te promocija profesora emeritusa.