Pozorište mladih
0

50. jubilarno izvođenje predstave "Vremenski tunel"

Sarajevo-x.com
Pozorište mladih u Sarajevu nakon predstave "Aladin" i "Trg ratnika" u petak 15. januara u 20 sati najavljuje pedeseto jubilarno izvođenje predstave "Vremenski tunel", prema tekstu Nenada Veličkovića, u režiji Admira Glamočaka. Autorica scenografije i kostima je Amela Vilić, a autori muzike: Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

U predstavi igraju Ajla Cabrera - alternacija Alma Merunka, Alen Muratović, Aldin Omerović, Alija Aljović, Sanin Milavić, Semir Krivić, Edhem Husić, Drago Buka, Sead Bejtović, Suada Ahmetašević, Elma Ahmetović, Mirza Tanović. U predstavi "Vremenski tunel" tri studenta (dva mladića i djevojka) ulaze u "Bosansku piramidu sunca", tražeći dokaze koji će potvrditi ili pobiti teoriju o Bosni kao kolijevci civilizacije. Tako počinje njihovo putovanje kroz vrijeme i istoriju Bosne i Hercegovine, koje na ironičan i humorističan način opisuje naš narod, običaje, kulturološke i historijske dogme.

Kvalitet predstave dokazuje prije svega brojna posjećenost svake pojedinačne izvedbe, ali i nagrade. glumica Ajla Cabrera na Pozorišnim igrama u Jajcu 2007. godine proglašena je najboljom mladom glumicom, na festivalu Mostarska liska 2008. godine osvaja nagrade za najbolju glumicu u predstavi, a na 12. Jugoslovenskom festivalu u Užicu 2007. godine osvaja nagradu "Ardalion" za najbolju mladu glumicu kao i nagradu Politike "Avdo Mujčinović". Amela Vilić na 12. Jugoslovenskom festivalu u Užicu 2007. godine osvaja nagradu "Ardalion" za najbolju scenografiju, a "Vremenski tunel", kao najbolja predstava u cjelini, nagrađena je na festivalu Mostarska liska 2008. godine.