Bukurešt
0

5. ministarska konferencija o kulturnom naslijeđu u JI Evropi

FENA
Peta ministarska konferencija o kulturnom naslijeđu u jugoistočnoj Evropi bit će održana 20. septembra u Bukureštu u Nacionalnom muzeju umjetnosti, a organizirat će je Vlada Republike Rumunije - Ministarstvo kulture i religijskih odnosa uz podršku UNESCO-a.

Na skupu će učestvovati ministri kulture i kulturnog naslijeđa Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Italije, Rumunije i Srbije, najavljeno je iz UNESCO-a.

Ministri kulture iz Grčke, Slovenije i Turske prisustvovat će skupu kao posmatrači.

Nakon prethodnih konferencija u Mostaru, Veneciji, Ohridu i Zadru, ova ima za cilj ojačati regionalnu saradnju i unaprijediti kulturno naslijeđe u jugoistočnoj Evropi.

Bit će ponuđena i pomoć u upravljanju te pronalaženju fondova za bolju zaštitu i promociju bogatog i raznovrsnog kulturnog naslijeđa.

Sastanak će ove godine biti fokusiran na ekonomiju kulture te ulogu kulturnog naslijeđa u jačanju mehanizama održivog razvoja.

Konferencija u Bukureštu nastavit će podržavati definiranje zajedničke strategije o jačanju kulture u regionu i njenog uvažavanja kao sastavnog dijela evropskog kulturnog naslijeđa.

Bit će to ujedno prilika da se predstave i procjene rezultati prethodnih ministarskih konferencija, s posebnim osvrtom na projekte realizirane u okviru "Fonda povjerenja za kulturno naslijeđe u jugoistočnoj Evropi". Finansira ga Vlada Republike Italije, sektorom kojim upravlja sekcija za kulturu UNESCO-ve kancelarije u Veneciji.