Kultura
166

42 godine Akademije likovnih umjetnosti: Uspjeh bh. studenata u regiji i svijetu

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu danas je obilježila 42 godine postojanja i rada.

Ovim je povodom u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti danas je otvorena izložba radova najboljih studenata svih odsjeka, kao i dodijeljena godišnja nagrada "Alija Kučukalić" za najboljeg studenta u školskoj 2013/14 godini, a koja obuhvata sve odsjeke.

Akademija likovnih umjetnosti je ovom prilikom ugostila i studente sa Muzičke, kao i Akademije scenskih umjetnosti, koji su pred posjetiteljima danas izveli muzičke i plesne tačke.

"Akademija je u protekloj godini intenzivnije radila na realizaciji svih planova, a učestvovala je na brojnim festivalima i seminarima. Početak ove školske godine obilježio je i simpozij posvećen Selmanu Selmanagiću, kao saradnja sa univerzitetom Bauhaus u Weimaru. Ono što je veoma značajno za ALU jeste da smo uspjeli da ostvarimo čvrstu saradnju sa akademijama iz regije. Naši studenti odlaze u zemlje regije na radionice i ostale projektne aktivnosti. Pored toga, oni svoje radove izlažu ne samo na prostoru Evrope, nego i svijeta - od Japana, do SAD-a, tako da je uspjeh primjetan na lokalnom, regionalnom i internacionalnom nivou", kazala je historičarka umjetnosti i docentica Ema Mazrak.

Nagrada "Alija Kučukalić" je veoma značajna za zaposlene na Akademiji, a naročito za studente koji osvajaju novčana sredstva, kao i prostor za samostalnu izložbu, a njen ovogodišnji dobitnik je Tarik Rizvanović. Tarik je student četvrte godine produkt dizajna, a nagradu je dobio za svoj nacrt savremenog automobila.

"Budućnost dizajna se zasniva na toj 'cradle to cradle', od kolijevke do kolijevke tehnologiji, tj. potpunom recikliranju svih dijelova, bez ikakvog ekološkog otpada. To je ono što je i mene inspirisalo u mom radu. U Hrvatskoj već proizvode svoj sportski automobil koji je tehnološki najzahtjevniji električni automobil na svijetu, ali najbrži, pa zašto ne bismo i mi?", kazao je Rizvanović, pojasnivši kako su automobil zamislili kao urbani, gradski automobil, postavivši pitanja kuda ljudi idu, koliko prelaze, kuda se kreću, pa do problema parkiranja.

"Sve to je trebalo ugraditi u jedan dizajn, bilo je malo komplikovano, no uspjeli smo", dodao je.

Tarik Rizvanović se zahvalio svojim profesorima i kolegama, te istaknuo kako je iskustvo studiranja na Akademiji likovnih umjetnosti bilo divno iskustvo, i pored činjenice kako u pitanju nije toliko bogata akademija.

"Mišljenja sam da je trik u tome da se nađe najbolje i da se stvari koje imamo iskoriste na najbolji mogući način", naveo je Rizvanović, koji nakon završetka studija planira upisati master studij, najvjerovatnije negdje vani, te je trenutno u procesu traženja stipendija.