Kultura
0

4. Evropski književni susreti

Klix.ba
Projekcijom filma Betty, koji je prema istoimenom romanu Georgesa Simenona režirao francuski režiser Claude Chabrol, u Sarajevu su u utorak počeli 4. Evropski književni susreti.

Književna manifestacija, koja je na inicijativu Francuskog kulturnog centra André Malraux prvi put održana 2000-te godine, okupiće u narednih nekoliko dana u bosanskohercegovačkoj prijestonici blizu 150 učesnika iz gotovo svih evropskih zemalja.

Brojni susreti s književnicima, okrugli stolovi, književne promocije, debate, susreti književnih prevodilaca, strip-radionice, izložbe i filmske projekcije čine vrlo bogat šestodnevni program. Sarajevski Dom Policije je centralno mjesto održavanja manifestacije, a neki događaji će biti priređeni i u Klubu novinara, na Akademiji likovnih umjetnosti te na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

"Nevrijeme" u kinu Obala Meeting Point

Režiser filma Nevrijeme-Il temporale, Italijan Gian Vittorio Baldi i koscenarista ovog filma Marko Vešović govorili su druge večeri Susreta o svom zajedničkom projektu i najavili projekciju ovog filma u sarajevskom kinu Obala Meeting Point za četvrtak, 25. septembar u 21 sat. Ovaj film snimljen je u Bosni i Hercegovini prije pet godina, a svoju premijeru doživio je prije dvije godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu. U njemu su zapažene uloge ostvarili Asja Makarević, Miodrag Trifunov, Jasna Diklić...

"Ovaj film nije istina o Bosni, već o ljudskoj, univerzalnoj istini", izjavio je Marko Vešović.

Ulaz na ovu filmsku projekciju je slobodan.