Kultura
9

35 godina filma "Život piše romane al nema ko da ih čita"

FENA
U okviru "Petog Festivala jednog lica„ Ratka Orozovića, a povodom trećeg rođendana filma "Život piše romane al nema ko da ih čita" bit će prikazana revija u kojoj će gledaoci imat priliku vidjeti i pored pomenutog i filmove "Balada o tenku" i "Čarli Čaplin klon bosanski".

U filmu "Život piše romane..." igrali su Pavle Vujisić, Fahro Konjhođić, Zaim Muzaferija, Nada Pani, Rajroko Gućevac, Haris Đinović, a publici će se pored reditelja Orozovića predstaviti glumci Nermin Tulić, Miodrag Brezo i Ivica Pinjuh Bimbo.

Poslije projekcije će se i oživjeti Gradski filmski klub "Riječi mladih" kroz koji su prošli i educirali se mnogi filmski radnici.

"Život piše romane al nema ko da ih čita" je trebao da bude moj prvi igrani film ali tadašnji producent "Sutjeska film" nije imao novca da filmsku priču produžim na sat i po. Imao sam glumačku ekipu i besplatno učešće svih žitelja sela Podnovlje. Film govori o sukobu svatova i pogreba, dva domaćina koji su se bili zavadili oko međe koju su pomjerali preko noći, tema i danas aktuelna, al priča završava sretno pomirenjem i kolom. Bio sam 20 godina predsjednik Gradskog filmskog kluba "Riječi mladih". Cilj mi je da se klub oživi zbog mladih koji vole film i sami ih snimaju", izjavio je Feni Ratko Orozović.