Bošnjački institut
0

29. oktobra koncert Suada Selimovića

FENA
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu 29. oktobra bit će održan koncert vokalne muzike na kojem će nastupiti sarajevski bariton Suad Selimović.

Organizator je JU “Sarajevo art”.

Selimović će uz klavirsku pratnju Darija Vučića izvesti kompozicije Roberta Schumanna, Milana Prebande, Darija Vučića i Julija Marića.

Suad Selimović svoju muzičku djelatnost vezuje za Sarajevo, kroz mnogostrani angažman u muzičkom životu grada. Muzikom se počeo baviti rano, učio je pjevanje u klasi prof. Milice Buljubašić, da bi ubrzo postao član i solista hora RTV Sarajevo, s kojim je načinio veliki broj snimaka.

Bio je aktivan u Sarajevskoj operi kao njen gostujući član i solista. Ostvario je desetak uloga u oko 100 predstava Verdija, Pucinija, Rossinija i Jordaceskua. Jedan je od osnivača Sarajevskog vokalnog okteta “Preporod”, s kojim je ostvario više od 500 nastupa u BiH i inozemstvu.

Suad Selimović je prvi solistički koncert izveo u junu 1999. Do sada se sarajevskoj publici predstavio cjelovečernjim koncertom pet puta, s tri različita programa.

Asistent je na Odsjeku za dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na kojoj je 2008/2009. izabran za predavača na izbornom predmetu orgulje. Iste godine postao je član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, saopćeno je iz JU "Sarajevo art".