Turski kulturni centar
0

24. oktobra izložba Fusun Akbaygil Fallavollita

FENA
Izložba slika Fusun Akbaygil Fallavollita bit će otvorena 24. oktobra u Turskom kulturnom centru kao dio programa ovogodišnjeg Festivala MESS.

Sarajevska publika već je imala priliku vidjeti djela ove umjetnice koja će na novoj izložbi predstaviti novu postavku, iz raznih perioda njenog stvaralaštva, ulja na platnu i ulja na prepariranom papiru.

Na radovima dominiraju dvije teme - "Let" i "Bijeg".

Izložba će biti otvorena u 19.00 sati, saopćeno je iz Turskog kulturnog centra.

Fallavollita je rođena u Trabzonu, a odrasla u Istanbulu gdje je i završila njemačku gimnaziju i državni konzervatorij. Studirala je historiju umjetnosti na Bečkom univerzitetu,

Diplomirala je na Odsjeku za scenografiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču te pohađala kurs fresknog slikarstva i restauracije na Likovnoj akademiji u talijanskoj Peruđi.

Magistrirala je u vezi sa scenografijom na Egejskom univerzitetu u Izmiru, Fakultetu likovnih umjetnosti gdje je i radila kao asistent.

Radila je na restauraciji rimskih vila bizantskih freski u Muzeju u Efesu u Turskoj te umjetničkih djela u Državnom muzeju u Nju Delhiju u Indiji, zatim kiparskih djela u Muzeju u Milasu u Turskoj, rimskog sarkofaga u Muzeju Viterbo u Italiji, i drugo.

Uporedo je intenzivno slikala i učestvovala na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Beču, Izmiru, Briselu, Kairu, Aleksandriji, Parizu, Istanbulu, Bakuu i Rimu.