Galerija "Mak"
0

20. marta izložba slika Rahime Bulić Điđe

FENA
Izložbom slika u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 20. marta sarajevskoj će se publici predstaviti bh. umjetnica Rahima Bulić Điđa.

To će ujedno biti njena prva velika izložba kojom će se nakon dužeg vremena predstaviti ovdašnjoj likovnoj publici.

Likovni kritičar Vojislav Vujanović kazao je danas za Fenu da je riječ o umjetnici koju najviše karakteriziraju teme iz domena predmetnog slikarstva. Najčešće slika pejzaže, bilo iz kontinentalnih prostora ili primorja, mada su primorski pejzaži mnogo češći u njenom opusu.

On također navodi da Bulić njeguje klasični slikarski stil, iako je nekoliko radova naslikala u modernom ključu savremenog slikarstva. Ipak, i oni su težili praćenju klasične slikarske forme - pejzaža, mrtve prirode i slično. Iznimno je sklona boji zbog čega spada u slikare živog kolorizma.

Na izložbi u Sarajevu bit će predstavljeno 30-ak radova. Ova se umjetnica koristi i akvarelom i uljem na platnu, a najviše pastelom te će i izložba prezentirati radove u različitim formama slikanja.

Vujanović podsjeća da je Bulić izvjesno vrijeme prestala slikati, ali se ponovo vratila svojoj umjetnosti tokom proteklog rata "da bi na neki način spasila dušu".

Posljednju je izložbu u Sarajevu imala 1996. godine u BKC-u, dok je 2004. godine ponovo primljena u Udruženje likovnih umjetnika BiH (ULUBiH).