Stolac
0

19. jula otvaranje manifestacije Vrtovi Stoca - Vrt Evrope

Sarajevo-x.com
Nakon uspješno održane manifestacije Dani Stoca 2008., Centar Andre Malraux u saradnji sa partnerima po drugi put organizuju manifestaciju pod nazivom Vrtovi Stoca-Vrt Evrope 2009, koja danas čini dio stolačke tradicije.

Ove godine manifestacija Vrtovi Stoca-Vrt Evrope 2009. će biti otvorena 19.jula izložbom "Tajne Louvrea" poznatog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog u prostoru Šarića kuće, bivšeg muzeja Branka Šotre. Nakon zvaničnog dijela, nastupiće Gradska limena glazba-muzika iz Stoca i grupa muzičara sa Nacionalnog konzervatorija iz Strasbourga, Papyros’N.

Na otvaranju će udruženje žena Orhideja iz Stoca predstaviti tradicionalne kostime i kulinarske specijalitete ovog kraja, kao i rukotvorine karakteristične za ovo podneblje.

Značajan dio programa festivala će biti posvećen sadržajima edukativnog karaktera ; za djecu i mlade Stoca u saradnji sa Centrom za mlade Svi zajedno biće organizovane muzičke, video, foto i strip radionice. Strip radionica, koja se okončava dodjelom nagrada najboljim radovima, dio je konkursa za najbolji strip na temu "Bosna i Hercegovina ka Evropskoj Uniji", koji raspisuju Direkcija za evropske integracije BiH i Centar Andre Malraux.

Druga edicija manifestacije Vrtovi Stoca-Vrt Evrope će se održavati u znaku eko-kampanje koja obuhvata sansibilizaciju prema mikro i makroekologiji. Uz podršku Evropske komisije u Stocu i Berkovićima će se odvijati ekološke akcije manjeg i većeg obima ; distribucija eko-platnenih i papirnih vrećica će biti dio kampanje koja će govoriti o važnosti zaštite okoline i razvijanju svijesti ljudi u tom pravcu.

Iste poruke će biti plasirane kroz filmove "Naša planeta“, "Sutra će nas naša djeca osuđivati", "Microkosmos", "Tara" i "Ljudi".

Ariane Michel, autorica filma "Ljudi", predstaviće 25. jula u Šarića kući svoje video radove kojim umjetnica pokušava na specifičan način predstaviti svu čudnovatost, misteriju i ljepotu prirode.

Jedan od bitnih sadržaja u Programu manifestacije je svakako Konkurs za najljepšu avliju Stoca 2009., koji je raspisan prije tri mjeseca i koji će biti okončan 30. jula dodjelom nagrada najljepšim avlijama. Kao i prošle godine, veliki dio programa će se održati upravo u avlijama, projekcije filmova, izložbe, čitanje poezije itd.