FPN u Sarajevu
0

160 godina manifesta komunističke partije

FENA
Naučni skup "Što više ljudskih sloboda“, koji će u organizaciji Udruženja za političke nauke u BiH biti održan 13. decembra na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, sa početkom u 10 sati, bavit će se političkim slobodama i pravima.

A dokument koji je, kako smatra jedan od organizatora, profesor etike i sociologije na Fakultetu političkih nauka Asim Mujkić, pomjerao granice slobode u vremenu u kojem je nastao jest Manifest komunističke partije, nastao prije 160 godina (21. februar 1848.).

Simpozij će se održavati u tri panela.

Jedan od panela nosit će naziv „Uloga pamfleta u slobodarskoj imaginaciji“, jer Manifest je bio pamflet. Pamflet koji je uzburkao tadašnju Evropu i probudio slobodarske imaginacije.

Simpozij na kojem će se obilježiti 160 godina Manifesta bit će i prilika za propitivanje njegove aktuelnosti danas, kada BiH, kao i ostale zemlje u regiji i šire nalaze se na udaru globalnog kapitalizma.

U radu simpozija učestvovat će: prof. dr Gajo Sekulić (uvodno izlaganje), prof. dr Milan Podunavac (Beograd), prof.d r Nino Veljak (Zagreb), prof. dr Nerzuk Ćurak, prof.dr Asim Mujkić, prof. dr Željko Škuljević i prof. dr Esad Zgodić.