Bugojno
0

16. Susreti pozorišta lutaka BiH

FENA
U organizaciji bugojanskog pozorišta ''Fedra'' i Kulturno-sportskog centra u ponedjeljak će u ovom gradu biti otvoreni 16. susreti pozorišta lutaka BiH.

Riječ je o prvim poslijeratnm susretima lutkara koji će u Bugojnu i Donjem Vakufu trajati do 27. septembra a predstavit će se pozorišta iz pet bh. gradova.

Pozorište lutaka iz Mostara izvest će predstavu ''Razbojnička priča'', a Forum teatar - Scena za djecu Istočno Sarajevo ''Bajku o pravdi i nepravdi''.

''Bor visok do neba'' naziv je predstave koju će na pozorišnim daskama KSC-a odigrati članovi sarajevskog Pozorišta mladih. Dječije pozorište ''Pinokio'' iz Tuzle odigrat će ''Srećka među bubama'' a Dječije pozorište RS-a iz Banje Luke ''Aždaju iz Vojteške ulice''.

''Kad se ženi kralj Vrdalj'' predstava je Lutkarskog kazališta iz Mostara, dok će lutkarski teatar SALE iz Tuzle prikazati ''Bajke iz stare sehare''. Predstavu ''Zlatna jabuka i princeza Paunica'' odigrat će gosti iz Zenice, članovi Bosanskog narodnog pozorišta.

Planirana je i promocija knjige ''Kaze iz Ferhadije'' Gradimira Gojera kao i druženje sa pjesnikom i dramskim autorom Ismetom Bekrićem pod nazivom ''Pjesnik i lutke''.

Finansijsku pomoć u organizaciji 16. susreta pozorišta lutaka BiH pružili su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona i Općina Bugojno.

S rukovodstvima škola su dogovorene organizirane posjete učenika i odlučeno da cijena karte bude 1 KM, od čega će pola iznosa subvencionirati Općina Bugojno.