Koncert u Domu kulture
0

15 godina hora "Princess krofne"

FENA
Dječiji hor "Princess krofne" sutra će svečanim koncertom u sarajevskom Domu kulture "Logavina" obilježiti 15 godina djelovanja.

Hor je od osnivanja u augustu ratne 1993. godine do danas ostavio neizbrisiv trag u nekoliko segmenata ljudskog djelovanja - pedagoškom, kulturnom, muzičkom i obrazovnom.

Jedan od umjetničkih rukovodilaca Hora Zlatko Bostandžić tim je povodom kazao Feni da će koncert biti koncipiran na način da svim posjetiocima i prijateljima ponudi presjek petnaestogodišnjeg rada Hora, kroz predstavljanje do danas održanih koncerata, gostovanja i muzičkih izdanja.

"Na koncertu će biti izvedene autorske pjesme i sevdalinke te popularni pop-rock hitovi, svjetski evergreeni i popularne dječije kompozicije. Pokušat ćemo okupiti sve one koji su na samom početku djelovanja Hora bili uz nas, a tu prvenstveno mislim na djevojčice i dječake, bivše članove Hora", najavio je Bostandžić.

Dodao je i da će specijalni gost večeri biti najmlađa generacija "Princess krofni", a premijerno će biti predstavljen i novi videospot Hora koji je posvećen dječijim pravima.

Pojedincima, institucijama i različitim organizacijama koji su finansijski i kadrovski pratili Hor od njegovih početka bit će uručene zahvalnice. Tu su, među ostalima, i Ministarstvo kulture i sporta KS-a, Grad Sarajevo, Vlada Federacije BiH te sve sarajevske općine.

Koncert će biti održan u 20.00 sati, a direktno će ga prenositi TV Kantona Sarajevo.

Prvi koncert "Princess krofne" su održale u Domu kulture "Logavina" 1994. godine, a na prvom festivalu učestvovali 1996. u Ankari. Do sada je kroz Hor prošlo više od 2.500 djece, a danas u njemu aktivno djeluje 40 djevojčica i dječaka od četiri do 14 godina.

Hor je imao više od 1.000 nastupa i samostalnih koncerata te učestvovao na brojnim značajnim kulturnim, sportskim i humanitarnim manifestacijama. Gostovao je i na nekoliko međunarodnih festivala dječijeg stvaralaštva.

Izdao je i četiri muzička projekta (audio i videokasete te CD).