NP Sarajevo
0

13. novembra svjetska premijera baleta "Plavo"

FENA
Baletna predstava "Plavo" holandskog koreografa, plesača i baletmajstora Keith-Derricka Randolpha zabilježit će svjetsku premijeru u 13. novembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

To je ujedno i prva baletna premijera u novoj teatarskoj sezoni NP Sarajevo.

Kako je istaknuo Randolph na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, ovaj je baletni komad pripremio specijalno za Sarajevo. Plava boja kroz neverbalni način komunicira te kreira psihološke i emocionalne reakcije, ali ujedno označava tugu i neraspoloženje.

On navodi da su ga na ideju o ovom baletu inspirirali filmovi i priče o plavom. Priča predstave dešava se u staroj balskoj dvorani, još lijepoj i bezvremenoj, punoj ljudi i tijela koji zadnjom kapljom krvi žele da se odupru zaboravu ili smrti. U istoj prostoriji pričaju i plešu zajedno duhovi iz prošlosti i sadašnjosti.

Od muzike Randolph je koristio kompozicije cijelog 20. stoljeća, a glavna su mu inspiracija bile dvije od šest sonata belgijskog kompozitora, violiniste i dirigenta Eugenea Ysaye. Tu su i kompozicije Rusa Alfreda Schnittkea, Amerikanca Johna Adamsa i Estonca Erkki-Sven Tuura.

"Volim veoma visoki tehnički nivo plesa, ali i njegove različite forme kojima se može ispričati neka priča. Plesačima treba ostaviti prostora da narastu u predstavi i to ide korak po korak", naglasio je Randolph.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer smatra da je holandski gost napravio apsolutno drugačiju predstavu od onih koje su dio redovnog repertoara ovog pozorišta.

"Karakterizira je vrlo specifična estetika, a pročišćena emocija koju donose igrači u sadjejstvu s likovnom slikom predstave donijet će nezaboravan doživljaj za posjetioce", kazao je Gojer.

Umjetnička direktorica Baleta NP Sarajevo Edina Papo izrazila je veliko zadovojstvo radom s Randolphom, ali i njegovim gostovanjem pred sarajevskom publikom. Navodi da je tokom mjesec i po dana uspio u ansamblu "stvoriti atmosferu cunamija" neobičnim pristupom radu.

"Njegove su koreografije bazirane isključivo na baletnom klasicizmu koji je visoko profesionalan. U radu s plesačima trudio se da stvori sigurnost u vlastiti pokret na sceni. Beskrajno je strpljivo upućivao na sve detalje koji su mu potrebni za komad i na važnost pokreta", istaknula je Papo.

Kostimografiju za predstavu "Plavo" potpisuje Amna Kunovac- Zekić, dok se u ulozi asistenta koreografa našla Mia Jahić.

Predstava će premijerno biti izvedena u 19.30 sati, a već prva repriza bit će 17. novembra.