Kultura
0

11. SFF u programu "Posvećeno..." predstavlja Alexander Paynea

Sarajevo-X
11. Sarajevo Film Festival u programu "Posvećeno..." ugostiti će retrospektivu Alexander Paynea. Ovaj režiser, scenarist i producent bio je dva puta dobitnik Zlatnog Globusa, a njegov izvanredni film "Sideways" ove godine ima pet nominacija za prestižnu nagradu Američke Filmske Akademije - Oskara.

Ranijih godina, Sarajevo Film Festival je ugostio i predstavio retrospektivu režisera: Steve Buscemia, Mike Leigha, Stephen Frearsa i Peter Mulana. Ovaj program je izuetno popularan, ne samo kod filmskih radnika, već i kod publike. To najviše duguje pažljivoj selekciji beskompromisnih i inovativnih filmskih autora čija djela ruše mnoge filmske i društvene tabue. 10-ti jubilarni Sarajevo Film Festival 2004-te god. je u programu "Posvećeno…" predstavio ne jednog već dva autora- Dušana Makevejeva i Gaspara Noe-a- što je ponovo rezultiralo rasprodatim projekcijama.

SFF i ove godine zadržava tu koncepciju i svojoj publici predstavlja jak i interesantan program. Posebna čar programa “Posvećeno...” je što daje publici, filmskim profesionalcima i gostima priliku da se uživo sretnu sa zanimljivim i prominentnim autorima na otvorenim konverzacijama nakon svake projekcije.

Howard Fainstain selektor programa Panorama i koordinator programa “Posvećeno…” kaže: Alexander Payne je najblaže rečeno, jedinstven. Zajedno sa Jim Taylorom piše fantastične scenarije, najčešće adaptacije romana. On posjeduje oštro oko režisera i sa svojim glumcima razvija jedan poseban odnos što rezultira snažnim i nezaboravnim glumačkim ostvarenjima. On je također jedan od rijetkih Američkih režisera koji ima zadnju riječ u završnici (final cut) filma.

Njegov zadnji film “Sideways” (Stranputica) 2004 je nominovan za Oskara u pet kategorija.To je jedini od njegova četiri filma čija radnja se u popunosti dešava izvan njegove zemlje porijekla, Nebraske. Simpatični film čija radnja je smještena na vinskim cestama Kalifornije prati četiri pripita lika, četiri izgubljene duše koje se razotkrivaju i sebi i publici. Svi njegovi filmovi, uključujući “Sideways”, “O Schmidtu” (2002), “Glasanje” (1999) i “Građanin Ruth” (1996) govore o smiješnim, žestokim i provokativnim autsajderima. Bez obzira jesu li oni pretjerano ambiciozni ili gubitnici, Payne obožava sve svoje likove, pa i one koji ne uspijevaju pronaći sebe.

Ruth Stoops (Laura Dern) u filmu “Građanin Ruth” prikazuje divlju, neudatu mladu ženu koja udiše ljepilo i ne uklapa se među ljude. Oni je iskorištavaju da bi dosegli svoje ciljeve.

U filmu “Glasanje” Tracy Flick (Reese Witherspoon) preko leđa učenika i učitelja napreduje na društvenoj ljestvici srednje škole, a glupi sportista je njen oponent u učeničkom godišnjem izboru za predsjednika. Odlazak u penziju i iznenadna, komično prikazana, suprugina smrt prisili Warrena Smitha (Jack Nicholson) da sam krene na put za Winnebago. U ovom filmu Jack Nicholson je ostvario jednu od svojih najboljih uloga. U filmu “Sideways” Miles (Paul Giamatti) je propali pisac koji svoje razočarenje liječi u u arogantnom izigravanju stručnjaka za vino i grožđe.

Alexander Payne (43), čija porodica je promijenila izvorno prezime Papadopoulos, voli sve svoje likove i to se jasno vidi i na filmu. Njegovo vrijeme je zasigurno došlo.