Široki Brijeg
0

11. Mediteran Film Festival od 1. do 4. septembra

FENA
Od 1. do 4. septembra ove godine u Širokom Brijegu će se održati 11. Mediteran Film Festival (MFF), jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH.

Program festivala počinje 1. septembra u 18 sati projekcijom prvog filma u konkurenciji, a svečano otvaranje festivala je u 20 sati. Slijedeća tri dana festivala program počinje u 15 sati, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Na ovogodišnjem MFF-u u takmičarskom programu bit će prikazan 21 film iz 10 zemalja i ti filmovi će se takmičiti za Kristalni projektor i novčane nagrade.

Uz takmičarski dio, na festivalu će se i ove godine gledati još i brojni drugi programi. Bit će prikazani najzanimljiviji dokumentarni filmovi iz ovogodišnje i prošlogodišnje svjetske produkcije, novi igrani filmovi iz regije, retrospektive i radovi lokalnih autora, a organizirat će se i škola Filmske kulture s relevantnim predavačima.

Pored filmskih projekcija, na MFF-u se nude i brojni drugi programi, prvenstveno turistički, čime se razvija nova, nepostojeća grana u Hercegovini - kulturni turizam. Zbog toga će 11. MFF imati trodnevni pretprogram u sklopu kojega će se razvijati ta grana.

Pretprogram će imati svoj filmski i turistički dio, a odvijat će se od 29. do 31. avgusta, uoči samog otvaranja takmičarskog dijela MFF-a.

U sklopu filmskoga programa na rasporedu su najbolji svjetski dokumentarci, a u sklopu turističkog dijela programa bit će organizirani obilasci najzanimljivijih mjesta u Hercegovini koja mogu poslužiti kao lokacije za snimanje filmova.

Organizirat će se i posjeti najznačajnijim turističkim potencijalima Hercegovine (Međugorje i Mostar), upoznati izvanredne arheološke lokacije na Hutovu blatu, te s potencijalima etno turizma.

U saradnji s Turističkom zajednicom bit će upriličeno upoznavanje s hercegovačkom gastronomijom - izvanrednom kuhinjom koja je zadržala iskonski okus i nije podlegla modernim kulinarskim novitetima, a koja spada u vrlo zdravu prehranu.

Mediteran Film Festival, ujedno i najstariji festival dokumentarnog filma u regiji završava u subotu, 4. septembra, kada će biti upriličeno proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Nagrade se dodjeljuju u dvije kategorije i to nagrade žirija i publike. Prva nagrada žirija za dokumentarni film je skulptura "Kristalni projektor - Grand Prix" i novčana nagrada u iznosu od 3.000 eura, a druga nagrada je skulptura "Kristalni projektor - 2nd Prize" i novčana nagrada u iznosu 1..000 eura.

Nagrade koje dodjeljuje publika su skulptura "Kristalni projektor - Audience Award" i novčana nagrada u iznosu od 1.000 eura.