Kultura
4

100 izdavača predstavlja naslove po najpovoljnijim cijenama

Piše: A. Dž.
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Ulaskom prvih posjetitelja u prostor galerije Collegium Artisticum u Sarajevu u ponedjeljak je otvoren 7. zimski salon knjige koji tradicionalno organizira TKD Šahinpašić.

Prva tri posjetitelja su od organizatora na poklon dobili knjigu, a na sajmu, koji tradicionalno pohode brojni ljubitelji dobrog štiva, će se i ove godine na 61 štandu predstaviti 100 izdavača iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Zamjenik direktora TKD Šahinpašić Ajdin Šahinpašić kaže da će najviše biti domaćih izdavača, zatim slijede izdavači iz Srbije i Hrvatske.

"Predstavit ćemo kompletnu produkciju bh. izdavaštva, ali i dobar dio produkcije iz regije i svjetske produkcije. Tu su dominantni izdavači iz Srbije zato što je njima ovo uvijek bilo primamljivo tržište. Oni su prisutni od samih početaka i svake su godine brojni", kaže Šahinpašić za Sarajevo-x.com.

Bez obzira na smanjenu izdavačku produkciju zbog finansijske situacije, zahvaljujući interesu čitatelja, organizacija manifestacije nije bila ugrožena.

Kriza uzdrmala izdavaštvo u regiji

"Ugroženi smo do te mjere da ne znamo ko će se od izdavača pojaviti na manifestaciji. Mi imamo zamjenske izlagače koji su spremni ući na Salon. No, izdavači iz BiH objavljuju manje izdanja nego što je to bilo ranije, što je rezultat krize u našoj zemlji, ali i u regionu", ističe Šahinpašić.

Koliko je kriza uzdrmala izdavaštvo u regiji, govori podatak da su sajmovi u susjednim zemljama ove godine prvi put dobili instrukcije da snize cijene pojedinih izdanja do nevjerovatnih 70 posto.

"To vam pokazuje koliko je kriza duboka. Mi u BiH nemamo institucionalnu podršku kao što je to slučaj u Hrvatskoj i Srbiji, ali nastojimo se boriti tako što reduciramo maksimalno sve troškove da ne bismo išli nauštrb kvaliteta i broja izdanja. Međutim, do kada će to funkcionisati ne znam. Ono što se nadam je da će i ovogodišnja manifestacija ponoviti uspjeh prethodnih, a za dalje ćemo vidjeti", ističe Šahinpašić.

I ove će godine Salon ponuditi brojna izdanja po najpovoljnijim cijenama, a zanimalo nas je zašto su izdanja iz Srbije već godinama među najjeftinijima.

Najskuplja izdanja iz Hrvatske

"Nekoliko parametara određuje cijenu knjige. Prva je tiraž, a druga, cijena prijevoda, ako se radi o prevedenim naslovima. Nama je prijevod kapitalna stavka u svakom objavljivanju. Ako platite kvalitetno prijevod, to vam košta više nego štampa i autorska prava. U Srbiji je takav slučaj da pojedini izdavači, nauštrb kvaliteta, prijevode plaćaju studentima i imate prijevode koji nisu adekvatni. Zatim, oni objavljuju tiraže koji su duplo, ako ne i troduplo veći od naših. Tržište samo definira cijenu. Vi u Srbiji ne možete opstati ako 60 posto izdavača ima cijenu knjige koja je ispod 3 ili 4 eura. Vaša cijena ne može ići ispod toga osim ako ne ponudite nešto senzacionalno što će vas odvojiti od ostalih", pojašnjava Šahinpašić.

Kako kaže, najveće su cijene naslova iz Hrvatske iz razloga što su njihovi prevodioci u jednom kvalitetnom i dobro organiziranom udruženju i ne žele prevoditi ispod određene cijene.

Sedmi zimski salon knjige u Collegium Artisticumu trajat će do 24. decembra, a ulaz za sve posjetioce je kao i svake godine besplatan.