NUBBiH
0

100. godišnjica rođenja Skendera Kulenovića i izložba inkunabula

FENA
Bista Skendera Kulenovića
Bista Skendera Kulenovića
U okviru "Sarajevske zime" u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUBBiH) u srijedu će biti upriličen susret i izložba povodom 100. godišnjice rođenja Skendera Kulenovića, kao i izložba izdanja NUB-a BiH te starih i rijetkih knjiga - inkunabula, iz specijalnih zbirki ove biblioteke.

Skender Kulenović je rođen 2. septembra 1910. godine u Bosanskom Petrovcu. Pisao je pjesme i poeme, komedije, eseje, kritike, putopise, crtice, priče te romane.

Posjetioci će u okviru izložbe moći pogledati 50-ak naslova iz redovnog i arhivskog fonda NUB-a BiH, što uključuje drame, poeziju i pripovijetke, ovog velikana bosanskohercegovačke književnosti, kao i kritike drugih autora na djelo Skendera Kulenovića.

Bit će prikazana i edukativna videoprojekcija o životu i djelu Skendera Kulenovića napravljena od raspoloživog materijala dostupnog u NUB-u BiH i Spomen-biblioteci Skender Kulenović iz Bosanskog Petrovca.

Pored ovoga, postavljena je i izložba izdanja NUB-a BiH, koji kao izdavač neprekidno djeluje od 1945. godine do danas i u tom periodu je izdao preko 120 publikacija. Presudna godina u razvoju izdavačke djelatnosti NUB-a BiH bila je 1996., koju je obilježilo izdavanje vlastitog, sad već indeksiranog, časopisa BOSNIACA, uspostavljanje dugoročnog izdavačkog programa koji se odvija u okviru četiri edicije: Bosanskohercegovačka bibliografija, Memoria Bosniaca, Stručna bibliotečka literatura i Memoria Mundi.

Inkunabule su prve štampane knjige nastale polovinom 15. stoljeća i predstavljaju rezultat druge informacione revolucije koja je prekinula uobičajeni postupak umnožavanja knjiga prepisivačkom praksom u skriptorijumima.

Posjedovanje ovih primjeraka je od izuzetne važnosti za kulturnu i naučnu baštinu svake zemlje, pa tako i naše Bosne i Hercegovine. NUBBiH posjeduje četiri primjerka inkunabula koje će posjetioci moći pogledati na ovoj izložbi.