Kultura
0

10 najskupljih slika svih vremena

Sarajevo-x.com
Van Gogh, Irisi
Van Gogh, Irisi
Ljubitelji umjetnosti potroše na stotine miliona dolara svake godine kako bi došli u posjed djela svjetski poznatih umjetnika. O kojim umjetničkim djelima i iznosima se radi, možete pročitati u nastavku.

1. Gustav Klimt – Portret Adele Bloch-Bauer

Umjetničko djelo Gustava Klimta iz 1907. godine prodano je za rekordnih 135 miliona dolara američkom bogatašu Ronaldu S. Lauderu ove godine. Klimtu je trebalo tri godine da završi sliku, koja je okarakterisana kao revolucionarna i označila potpuno novi način slikanja. Slika je za vrijeme drugog svjetskog rata došla u posjed nacista, da bi poslije dugogodišnje sudske rasprave bila vraćena nasljednicima porodice Bloch-Bauer.

[SLIKA]2[/SLIKA] 2. Pablo Picasso – Dječak sa lulom

Ova slika pripada Picassovom famoznom ružičastom periodu, kada je na svojim slikama pretežno koristio narandžastu i ružičastu paletu boja. Rekordna cijena od 104.1 miliona dolara iznenadila je ljubitelje umjetnosti, s obzirom da slika nije naslikana u tipičnom stilu genijalnog španskog umjetnika te su mnogi tvrdili da je prodana za tako visoku cijenu samo zbog imena slikara, a ne toliko zbog njene umjetničke i historijske važnosti.

3. Pablo Picasso – Dora Maar s mačkom

Još jedno veliko iznenađenje uslijedilo je ove godine, kada je još jedna Picassova slika prodana za 95.2 miliona dolara na aukciji u Sothebyju. Naslikan 1941. godine, jedan od posljednjih i kontroverznijih Picassovih portreta predstavlja nelaskavu sliku njegove dugogodišnje ljubavnice Dore Maar, također umjetnice. Poznato je da Dora nije voljela mačke, tako da je stavljanjem mačke na njeno rame na slici, Picasso pokazao kako drži kontrolu nad njom, do ispružene kanđe mačke sugeriraju da je njihova već bila pred krajem.

[SLIKA]4[/SLIKA] 4. Vincent van Gogh – Portret dr. Gacheta

Ova slika holandskog impresionističkog majstora Vincenta Van Gogha iznenada je stekla svjetsku slavu kada ju je kupio japanski biznismen Ryoei Saito za 82.5 miliona dolara na aukciji u Christie’s. Saito je postao toliko vezan za sliku da je želio da bude kremirana zajedno s njim kada umre. Saito je preminuio 1996. godine, ali slika je sačuvana. Vincent van Gogh je zapravo naslikao dvije verzije portreta dr. Gacheta. Drugi ortret, sa malo drugačijom paletom boja može se vidjeti u Parizu u muzeju Musée d'Orsay.

5. Auguste Renoir - Bal Au Moulin de la Galette by Pierre

Japanac Ryoei Saito, veliki ljubitelj umjetnosti I kolekcionar, kupio je ovu sliku iz 1876. godine zajedno sa Van Goghovim portretom i za nju je izdvojio 78 miliona dolara.

6. Peter Paul Rubesn - Masakr nevinih

Ovo umjetničko djelo Paula Rubensa naslikano je 1611. godine i to je ujedno i najstarija slika na ovoj listi. Prodana je Kennethu Thomsonu za 76.7 miliona dolara 2002. godine. Nedugo poslije lord Thomson donirao je sliku Umjetničkoj galeriji u Ontariu.

[SLIKA]9[/SLIKA] 7. Vincent van Gogh – Portret umjetnika bez brade

Portret umjetnika jedan je od mnogobronih autoportreta koje je naslikao slavni van Gogh. Ovaj autoportret se ističe jer je na svim ostalim slikama umjetnik prikazan s bradom. Portret je ulje na platnu i naslikao ga je u septembru 1889. godine. Svojevremeno ovaj je autoportret bio najskuplje prodana slika kada je 1998. prodana za 71.5 miliona dolara u New Yorku.

8. Paul Cézanne – Zavjesa, vrč i zdjela s voćem

Ova Cézannova slika iz 1894. godine prodana za 60.5 miliona dolara bila je dio milionske umjetničke kolekcije utjecajne njujorške porodice Whitney. Sliku je kupila Betsey Cushing Whitney i njen muž John Hay Whitney. Nakon smrti Whitneyevih, njihove kćerke bile su prisiljene prodati mnoge slike kako bi isplatile poreske dugove.

9. Pablo Picasso – Žena sa prekriženim rukama

Slika iz 1901. godine naslikana je za vrijeme Picassovog plavog razdoblja – tamnog i tužnog perioda u umjetnikovom životu. Predivni razni tonovi plave boje su tipični za ovaj period. Slika prikazuje ženu praznog pogleda sa prekriženim rukama. Ovo umjetničko djelo prodano je za 55 miliona dolara.

10. Vincent van Gogh – Irisi

Van Gogh je ovu sliku naslikao samo godinu dana prije svoje smrti 1889. godine, dok je boravio u umobolnici u Saint Remyju. On je sam ovu sliku nazvao “gromobranom svoje bolesti”. Naime, van Gogh je vjerovao da će spriječiti svoje ludilo samo ako nastavi slikati. Slika je prodana za 54 miliona doara Alanu Bondu, ali kako on nije imao dovoljno novca da je isplati, slika je kasnije preprodana.

Sve slike možete pogledati ovdje.