Richard Wilson
0

10 knjiga koje ne biste trebali pročitati

Sarajevo-x.com
Sjećate se neobičnog turističkog vodiča "101 stvar koju ne učiniti prije smrti"? E, sada se autor tog djela Richard Wilson dosjetio da u navedenu knjigu ubaci i dio koji se odnosi na knjige, u kojem na svoj način, smiješne satire, naširoko raspravlja o deset knjiga koje 'niti mrtvi' ne biste trebali uzeti u ruke.

Naime, TV producent britanskog showa "Have I Got News For You", sada je na zub uzeo knjige i to one vrlo dosadne i loše knjige. Bar tako on kaže. Zanimljivo je da su se na njegovoj listi katastrofalnih knjiga našli klasici poput "Kome zvona zvone" od Ernesta Hemingwaya, "Gospodar prstenova" J. R. R. Tolkiena, "Rat i mir" Lava Tolstoja, te Homerova Ilijada.

Autor u svom dobro znanom stilu tako opisuje ova djela kao "djela oko kojih se jednostavno ne trebate uopšte truditi". Opet je to jedan originalan blago ironičan pristup djelima koja su obilježila svjetsku književnost.

Tako recimo, za Ilijadu koja je zauzela visoko drugo mjesto na neslavnoj listi Wilson kaže : "Sama ideja da ste nekako kulturološki zakinuti ukoliko niste pročitali Ilijadu je smiješna. Ilijada je ubjedljivo jedna od najdosadnijih knjiga ikada napisanih. Ona nije samo dosadna knjiga, ona je duga dosadna epska pjesma".

Zamjerka Tolstojevom djelu "Rat i mir" koje se našlo na trećem mjestu je da je "previše ali zaista previše dugo".

Wilson je na prvo mjesto svoje liste deset knjiga koje 'ni mrtvi' ne biste trebali pročitati stavio možda najpoznatije djelo Jane Austen iz 1813. godine "Ponos i predrasude" koje opisuje riječima: "Pokušao sam jednom čitati roman Jane Austen, ali uopšte se ništa ne dešava prvih 50 stranica tako da sam sa osjećajem krivice odustao. Izgledalo je kao da je čitavo djelo o licemjerstvu, manirima i pravilima ponašanja i što je još gore od toga jako je teško pronaći upotrebljivu riječ u rečenici jer likovi govore nerazumljivim jezikom".

Za kraj, evo i te famozne liste deset knjiga koje ne biste trebali nikada pročitati, koje možete pronaći u knjizi "101 stvar koju ne učiniti prije smrti" autora Richarda Wilsona.

1."Ponos i predrasude" Jane Austen 2."Ilijada" Homer 3."Rat i mir" Lav Nikolajevič Tolstoj 4."Mit o ljepoti" Naomi Wolff 5."Strah i ogavnost u Las Vegasu" Hunter S Thompson 6."Čovjek sa kockicama" Luke Reinhart 7."U potrazi za izgubljenim vremenom" Marcel Proust 8."Kome zvona zvone" Ernest Hemingway 9."Gospodar prstenova" J.R.R.Tolkien 10."Uliks" James Joyce