Udvostručeni film
0

"1.395 dana bez crvene"

FENA
Šejla Kamerić
Šejla Kamerić
Novi film ili bolje rečeno filmovi sarajevske umjetnice Šejle Kamerić i albanskog umjetnika Anrija Sale pod nazivom "1.395 dana bez crvene" prikazani su na Manchester Film Festivalu, a svojim su sadržajem i formom oduševili britansku publiku i struku.

Film "1.395 dana bez crvene" bavi se opsadom Sarajeva na drugačiji način, odnosno načinom na koji je Sarajevo funkcioniralo u ulici zvanoj u ratu Put života.

Film je snimljen u Sarajevu, a u glavnoj ulozi našla se španska glumica Maribel Verdu, koju smo mogli vidjeti u filmovima "I tvoju mamu također" i "Panov labirint".

Splet okolnosti rezultirao je da se umjetnički pogledi Šejle Kamerić i Anrija Sale ne podudare, zbog čega su nastala dva filma, a ne jedan.

Ova zanimljiva sudbina, po mišljenju kritičara Guardiana, filmu je dala novi smisao.

"Gledanje dvaju filmova jedan za drugim mnogo je više od igre 'pronađi razlike', iako su sličnosti između filmova gotovo beskrajne", piše kritičar Adrian Searle u Guardianu, nakon što ih je pogledao na Manchester Film Festivalu.

Osim što u oba filma, od kojih svaki traje nešto manje od sat vremena, ista glumica hoda na isti način, tu je i mnogo drugih detalja, poput probe simfonijskog orkestra, krupnih kadrova instrumenata, gakanja vrana, čovjeka koji hoda željezničkom prugom, pretrčavanja raskrsnica...

No, zvučne slike ipak se razlikuju, kao i kadriranje i redateljsko izlaganje priče. 'Pomislite da s vašim pamćenjem nešto nije u redu', rekao je kritičar.

"Film 1.395 dana bez crvene" je 'udvostručen', kao i hodanje na koje glavna glumica ponovo kreće, kao simfonija koja se ponovo izvodi, kao opsada koja se ponovo događa, kao život koji se dvaput živi, prenosi radiosarajevo.ba.