Kultura
1

"Latina" i "Carmen" na sceni NPS povodom Međunarodnog dana plesa

Klix.ba
Balet Narodnog pozorišta Sarajevo će, povodom Međunarodnog dana plesa koji se u svijetu obilježava svake godine 29. aprila, izvesti predstavu sačinjenu iz dva dijela.

U prvom dijelu publika će imati priliku vidjeti kompilaciju baleta pod nazivom "Latina", kreiranih na muziku Amalije Rodrigues i Astora Piazzolle, a u drugom dijelu će biti izveden balet "Carmen" - suita za koju je muziku komponovaokomponirao Rodion Konstantinovič Ščedrin prema poznatoj Bizetovoj operi.

Predstava iz dva dijela će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 26. aprila u 19:30 sati uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Samra Gulamović.

Veoma je važno istaknuti trud i rad najmanjeg ansambla baleta u regionu, a koji je bitan dio umjetnosti teatra koji nosi naziv - Narodno pozorište.

"Baletnu profesionalnu umjetnost u Sarajevu možemo smatrati platformom, podjednako važnom za evaluaciju, razvoj i sagledavanje stanja u našem društvu. Preko ove umjetnosti trebali bi jačati, umrežavati, solidarisati se sa scenama koje umiju da vode samostalnu kulturnu politiku, kako prije, tako i sada", saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.