Kultura
0

"Koncert ptica" - predstava u kojoj treba pratiti ono što se ne vidi

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Konferencija za medije stvaralaca predstave "Koncert ptica" (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Premijera predstave “Koncert ptica“” po tekstu Dževada Karahasana u režiji Aleša Kurta bit će održana na sceni Kamernog teatra 55 18. aprila.

Na početku pres-konferencije povodom premijere predstavnici medija su "počašćeni" izvedbom dječije pjesme “Zeko i potočić” koju su izveli glumci koji će nastupiti u predstavi.

Dževad Karahasan, autor teksta, u obraćanju govorio je o tome šta za dramskog pisca znači kad se njegov komad postavi na scenu.

Govorio je Karahasan nadahnuto i duhovito o nekim inspiracijama koje su ga vodile do ovog teksta.

A jedan od razloga je i taj da se, kako je rekao Karahasan, podsjetimo da je najgore što se čovjeku može desiti da mu se ispune sve želje. Tad prestaje da čezne, da sanja, da se nada. Da živi.

Karahasan je istakao da današnje društvo nudi upravo to: ispunjenje svih želja. Ali da li je ispunjena želja za stalno svježim cvijećem ako je ono plastično. Tad i nije cvijeće. A želja za mladošću, ako to znači botokse, kupljene organe...?

Bit će u ovoj predstavi, kako se moglo čuti, i Aristofana i njegove komedije i islamskog mistika Fariduddina Attara.

Možda najviše o onome što publiku konkretno očekuje je rekao direktor Kamernog tetara Dragan Jovičić, koji je jednostavno poručio da u ovoj predstavi treba obratiti pažnju na ono što se neće vidjeti.

Režiju predstave potpisuje Aleš Kurt, a dramarturg je Vedran Fajković. Uloge tumače: Tanja Šojić, Mirsad Tuka, Senad Alihodžić, Amar Selimović i Aida Bukva.