Nakon udesa kamiona
40

Kina: Volonteri spriječili da 600 mačaka završi u restoranima

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Blizu 600 mačaka koje su stavljene u drvene sanduke i bile namijenjene za ishranu ljudi u južnoj Kini spasili su volonteri za zaštitu životinja nakon što je kamion kojim su prevožene učestvovao u sudaru.

Volonteri su izvukli 600 mačaka iz ovih sanduka nakon što je kamion imao saobraćajnu nesreću u gradu Changsha, pri čemu je još 100 mačaka smrtno stradalo. Fotografije volontera koji su spašavali mačke u kasnim noćnim satima preplavile su kineske društvene mreže, prenosi AFP.

Mnoge mačke su, međutim, uginule i prije saobraćajne nesreće, jer su bile stiješnjene u sanducima ili su uginule od posljedica smrzavanja. "Sasvim je očito da su bile namijenjene za ljudsku ishranu, jer sudeći prema tome kako su bile natrpane u sanduke, ljudima koji su ih prevozili nije bilo bitno jesu li žive ili mrtve", rekao je AFP-u jedan od volontera.

U kamionu je bilo više od 50 sanduka, a mačke su tako prevozili nekoliko dana, bez vode i hrane. Smrad u kamionu bio je nesnosan. Volonteri su sada u pregovorima sa jednim od vozača kamiona kako bi otkupili mačke za 1600 dolara.

Mačke se obično ne jedu u većini dijelova Kine, ali u restoranima, posebno na jugu zemlje, i dalje poslužuju meso ove životinje kao hranu.