magazin
10

Kapi protiv zaborava ili u potrazi za izgubljenom domovinom

Klix.ba
Serija "Kapi protiv zaborava (ili u potrazi za izgubljenom domovinom)" vol 2. je nastavak prve serije fotografija autorice Ines Kotorac.

Kako Ines kaže te fotografije su tek male kapi protiv zaborava, mozaik onoga što je ostalo od izgubljene domovine.

Prvi dio serije nastao je tokom boravka u Bugojnu prošle godine a nastavak priče je vezan za Sarajevo. Tokom boravka u Sarajevu, Ines je održala izložbu aktova "T kao tijelo“. Paralelno sa tim, autorica je konstantno snimala grad, ljude i atmosferu.

Međutim, autorica je osjećala da tu priča nije gotova.

"Osjećala sam da se trebam, uistinu moram, vratiti nazad. U međuvremenu sam se preselila u Berlin i često mi se događalo da me ljudi u mješovitim internacionalnim grupama pitaju: Odakle si? Ponekad je potrebno odmaknuti se kako bismo vidjeli potpunu sliku, kako bismo spoznali da nikada nismo slobodni od svoje prošlosti i zemalja iz kojih potječemo. Uvidjela sam da je dio mene još uvijek devetogodišnja izbjegla djevojčica. U rujnu sam odlučila putovati od juga do sjevera zemlje, posjetiti Mostar, Sarajevo, Tuzlu i Srebrenicu te se susresti s ljudima, a ne Hrvatima, Bošnjacima i Srbima, i snimati, snimati i snimati", kaže Ines.

Fondacija European Cultural Foundation je preko programa STEP Beyond Travel Grant pokrila troškove putovanja i omogućila Ines da uradi ovu priču.

"Ipak prije svega bi zahvalila mnogim ljudima koji su mi na putu otvorili vrata i svojih domova i svojih srca“ zaključuje Ines.

Ines Kotarac rođena je Bosni i Hercegovini, odrasla u Hrvatskoj, a živi u Berlinu. Završila je studij komparativne književnosti i kroatistike na zagrebačkome Filozofskom fakultetu. Pisala je za kulturu u Vjesniku i Vijencu, na internetskim portalima Queer.hr i Voxfeminae.net te sarađivala na nekoliko leksikografskih i terminografskih projekata.

Njena je prva javna samostalna fotografska izložba „T kao tijelo“ nakon Zagreba (Siva galerija, AKC Medika), napravila malu balkansku turneju te posjetila Rijeku (Galerija Garbas), Sarajevo (Art house Kriterion), Novi Sad (Materra mesto) da bi na koncu dospjela do Berlina (Art&bar Suzie Fu). Svoje fotografske radove autorica je objavljivala u fotografskom časopisu „Defeated“, književnom časopisu „Quorum“ te na internetskim portalima.

Više fotografija autorice Ines Kotarac možete pogledati ovdje.