magazin
480

Kao dijete bila zlostavljana: Pozadina priče palestinske nastavnice koja je osvojila milion dolara

Klix.ba
Hanan al-Hroub
Hanan al-Hroub
Hanan al-Hroub, iz Bethlehema, dobila je na svečanosti u Dubaiju milion dolara kao nagradu za najboljeg nastavnika na svijetu. Otkrila je da se koristila raznim metodama kako bi djecu naučila da kažu stop nasilju.

Hroub je priznala da se koristila raznim aktivnostima da bi pomogla djeci u lokalnoj zajednici i pokušala ih navesti da se ne okreću nasilju. Hroub je izabrana kao pobjednik u grupi od deset finalista, koja je uključivala nastavnike iz Australije, Afrike, Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Velike Britanije.

Palestinska nastavnica kaže da je ovim primjerom željela podići svijest svim nastavnicima u svijetu.

"Palestinski nastavnici sada imaju pravo glasa u svijetu. Ruku pod ruku s ostalim, mogu utjecati na promjene i osigurati mir i obrazovanje djeci. Nagrada za najboljeg nastavnika u svijetu je osnovana 2015. godine, a do sada je umnogome poboljšala standarde obrazovanja širom svijeta", izjavila je Hroub za Associated Press.

Odrastajući u palestinskom izbjegličkom kampu, Hroub je redovno bila izložena nasilju. Bez ikakvog iskustva u nastavi, jednostavno je odlučila da se želi zalagati za prava djece i pomoći im da nikada ne dožive slično iskustvo.