magazin
0

"Kalašnjikov" proslavio 60. rođendan

FENA
Legendarna jurišna puška "kalašnjikov" proslavila je danas 60. rođendan u Moskvi uz topovsku paljbu i vatromet. "Proizvođač oružja privržen je svojoj kreaciji poput majke djeci", kazao je uz osmijeh Mihail Kalašnjikov, 87-godišnjak, na svečanosti organiziranoj u središnjem muzeju oružanih snaga.

"Dirnut sam pažnjom kojom me obasipaju", kazao je pronalazač kojem su upravo uručili zastavicu s natpisom "Kalašnjikov je ponos, čast i slava Rusije".

Automatsko oružje, cijenjeno zbog svoje jednostavnosti i čvrstoće, postalo je simbol zemlje poput votke ili šubare. Ono je u različitim verzijama omiljeno oružje gerile i vojski u čitavom svijetu.

Mihail Kalašnjikov počeo je raditi na svome modelu AK-47 godine 1947. kad se oporavljao od rane zadobivene u Drugom svjetskom ratu. Objasnio je u petak, prenosi Hina, da je njegov izum motiviran sovjetskim neuspjesima u prvim godinama rata.

"Nismo imali iskustva. Osim toga, Nijemci su imali automatske puške a mi smo imali samo puške, i to nedovoljno za sve. Zato smo pretrpjeli tolike poraze", ispričao je Kalašnjikov.