Međunarodni festival
0

Južnu Koreju trese tango groznica

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Seulu je početkom mjeseca održan treći Međunarodni festival tanga na kojem je učestvovalo 300 plesača, među kojima 120 stranaca, prenijela je agencija AFP.

Takmičari su došli iz Hong Konga, Australije, Japana, Singapura, Tajvana, Kine, Kanade i Argentine. Festival je pokazalo koliko je ova južnoamerička igra opčinila Južnokorejce i izazvala pravu "groznicu" u toj zemlji.

"Nisam mogla ni da pretpostavim da će na festival doći ljudi iz toliko različitih dijelova svijeta i da je tango tako popularna igra. Moje mišljenje je da je neka vrsta emotivne interakcije sa partnerom ono što privlači ljude", rekla je Li-Chae von (27), koja je tek počela da uči ples.

Tango, igra inspirisana starim afričkim mitovima i muzikom iz Evrope, rodio se u radničkim lukama Buenos Airesa, a kasnije polako je počeo da se proširuje i na ostatak svijeta.

U Južnoj Koreji se pojavio samo prije deset godina, ali od tada dobija na sve većoj popularnosti. Otvaraju se studiji za učenje ovog temperamentnog i strastvenog plesa, a među najpoznatijima su u Tegi i Busanu, gradićima na jugoistoku zemlje.

U južnom dijelu Seula postoje specijalni kafići, "milongas", u kojima se pleše samo tango. Za ulaznicu treba izdvojiti između šest i sedam eura.

Ono što je, ipak, zajedničko svim Južnokorejcima je san da jednog dana odu Argentinu i iskuse ples u pravoj atmosferi.