magazin
7

Izložba Kanyea Westa "Famous": Gola tijela koja se šire i grče oduševila posjetioce

Klix.ba
Ovoga vikenda reper i modni dizajner Kanye West otvorio je izložbu u galeriji Blum&Poe u Los Angelesu.

Izložba koja je trajala samo dvije noći prikazala je neimenovane skulpture 12 nagih slavnih ličnosti koje su inicijalno debitovale u njegovom muzičkom videu "Famous". Svih 12 tijela ležalo je na krevetu šireći se i grčeći uz mirno disanje.

Kada su skulpture prvi put otkrivene u Westovom muzičkom videu, kamera iz zraka je prelazila polako preko svakog tijela s lijeva na desno. Među njima su bili George W Bush, Anna Wintour, Donald Trump, Rihanna, Chris Brown, Taylor Swift, Kanye West, Kim Kardashian, Ray J, Amber Rose, Caitlin Jenner i Bill Cosby.

Iako su preko sebe imali bijele plašteve, dosta dijelova tijela je bilo otkriveno. West je rekao da je kompoziciju posudio do umjetnika Vincenta Desiderija koji je imao sličnu sliku nazvanu "Sleep". West je na skulpturama radio sa timom DONDA kao bi kreirao anatomski ispravne reprezentacije svake figure od najsitnijih detalja. Pjege i ljudska kosa su također dodani.

"Sam rad je izvanredan i potpuno uspješan kao skulptura i multimedijalna instalacija. Ako ne biste znali da je ovo djelo Kaynea Westa već nekog poznatog umjetnika u umjetničkom svijetu, percepcija ovog djela bi bila potpuno različita, bila bi slavljena i univerzalno podržana na najvišem nivou", rekao je suosnivač galerije "Blum&Poe" Tim Blum.