magazin
10

Izbori u SAD: Pogledajte koliko novca su holivudske zvijezde donirale svojim favoritima

Klix.ba
Clinton i Affleck
Clinton i Affleck
Pretedentkinja za nominaciju demokrata za predsjedničke izbore u SAD Hillary Clinton uspjela je prikupiti najviše novca tokom kampanja što i nije iznenađujući uzimajući u obzir da su američki reditelj Steven Allan Spielberg i biznismen Jeffrey Katzenberg podržali njen rad sa više od milion dolara.

Business Insider napravio je na osnovu podataka Savezne izborne komisije listu najvećih hollywoodskih donatora u aktuelnoj političkoj utrci u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ističu kako nije riječ o sveobuhvatnom spisku s obzirom na to da kampanju političkih pretedenata podržavaju i druge poznate ličnosti samo sa manjim novčanim iznosima. Business Insiderova analiza uključivala je samo one ličnosti iz svijeta zabave koji su kandidate podržali sa 2.500 dolara ili više.

Tako je direktor i suosnivač DreamWorks Steven Spielberg donira 1.002.700 dolara za kampanju Hillary Clinton, a odmah iza njega nalazi se i njegov kolega Jeffrey Katzenberg koji obnaša funkciju izvršnog direktora DreamWorksa, a koji je Clintonovu "pomogao" također sa 1.002.700 dolara.

Prati ih i režiser JJ Abrams koji je režirao Ratove zvijezda. On je odlučio za kampanju Hillary Clinton izdvojiti 502.700 dolara. Poznati američki glumac Kelsey Grammer podržao je Bena Carsona koji je prije pet dana napustio trku za republikansku nominaciju. On je podržao Carsona sa 5.000 dolara, a isto toliko donirao je i Rand Paulu koji je također napustio utrku za republikansku nominaciju.

Clintonovu su sa 2.700 dolara podržali popularne pjevačice Beyonce i Katy Perry, glumci Ben Affleck, Tom Hanks i Leonardo DiCaprio, zatim reper Kanye West, kreator serije "Two and a Half Men" Chuck Lorre, glumice Kate Hudson, Reese Witherspoon i glumica i voditeljica Ellen DeGeneres.

Američki glumac Danny DeVito donirao je 2.700 dolara kandidatu demokrata Martinu O'Malleyu. Isto toliko donirao je i drugom kandidatu demokrata Bernieu Sandersu. Njegovu kampanju sa 2.700 dolata podržala je i pjevačica Bonnie Raitt.

Utrku su finansijski podržali i američki producenti sa po 2.700 dolara i to Seth MacFarlane (kampanju Sandersa) i Jerry Bruckheimer (kampanju Jeb Busha).