magazin
284

Istraživanje dokazalo: Sportsko navijanje usrećuje ljude

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Istraživanje Notingem Trent Univerziteta pokazalo je kako osjećaj pripadnosti rodnom mjestu, fudbalskom klubu ili nekoj drugoj grupi čini ljude sretnim.

U istraživanju se navodi da se ispostavilo kako identifikovanje s nekom od grupa jača samopouzdanje, pruža osjećaj smisla i podršku u teškim vremenima.

Blizu 4.000 Evropljana koji su učestvovali u ispitivanju otkrili su koliko su povezani s porodicom, lokalnom zajednicom, sportskim klubom ili nekom od hobi grupa.

Ustanovljena je jasna veza između pripadnosti grupi i osjećaja sreće i zadovoljstva. Nivo zadovoljstva rastao je za devet posto sa svakom novom grupom s kojom su se učesnici identifikovali. Istraživači navode i da je to posebno značajno u vrijeme društvenih i osobnih kriza.

Oni su zaključili kako bi ljekari trebali ohrabrivati pacijente da se pridruže grupama ili da u onima kojima pripadaju provode više vremena. Ipak naglašavaju da članstvo nije isto što i identifikovanje jer je ključ sreće osjećaj pripadnosti. To je ujedno i razlog zašto navijači sportskih klubova djeluju veselo i razuzdano.