magazin
50

Istraživanje: Bosanci među Evropljanima koji najmanje piju alkohol

Anadolija
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je procjene o konzumaciji alkohola u većem dijelu svijeta. Na jednoj od mapa koje je na osnovu tih podataka objavio portal “ChartsBin”, može se vidjeti konzumacija alkohola po glavi stanovnika u svakoj od država.

Prema toj mapi, po konzumaciji alkohola od zemalja regije Balkana najviše alkohola u prosjeku popiju Hrvati i Srbijanci.

Naime, prema ovom istraživanju građani Hrvatske u prosjeku popiju 15,1 litara alkohola po stanovniku na godišnjoj osnovi, dok građani Srbije popiju 11,12 litara godišnje po osobi.

Nakon ove dvije zemlje, slijedi Bosna i Hercegovina gdje se godišnje popije 9,6 litara alkohola po stanovniku, pa Makedonija sa 8,5 litara i Albanija sa 6,7 litara po stanovniku.

Među evropskim zemljama u kojima se godišnje popije najmanje alkohola nalaze se Turska sa 2,9 litara po osobi, Norveška sa 7,8 litara, Švedska 10,3 litara, Italija 10,65 i Grčka 10,8 litara po osobi.

S druge strane, najveći korisnici alkoholnih pića po glavi stanovnika su iz Moldavija, čiji stanovnik u prosjeku popije 18 litara pića godišnje, a slijede Češka, Mađarska i Rusija.

Prema ovom istraživanju, najmanje alkohola pije se u Sjevernoj Africi i u zemljama Bliskog istoka.