magazin
1

Hollywood odaje počast Philipu Seymouru Hofmannu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kolege iz svijeta filma i pozorišta u ponedjeljak odaju počast Philipu Seymouru Hoffmanu, jednom od najboljih karakternih glumaca svoje generacije, koji je umro u svom domu u New Yorku nedjelju.

Oskarovac Philip Seymour Hoffman (46), pronađen je mrtav na podu kupaonice u svom stanu, s iglom zabodenom u nadlakticu i nekoliko paketića heroina sa strane. Iako uzrok smrti još nije službeno objavljen sve upućuje na predoziranje.

"Bio je predivan glumac. Talentovan. Imao je mnogo toga pred sobom, mnogo toga za živjeti. Ovo je jedna od onih situacija za koju kažete: To se nije trebalo dogoditi", kazao je Robert De Niro.

Jennifer Lawrence, koja je uz Hoffmana glumila u "Igrama gladi", opisala ga je "nevjerovatnim glumcem". George Clooney, koji je uz Hofmanna igrao u "Martovskim idama" poručio je da "nema riječi" koliko je ovo strašan događaj.

"Imala sam sreće što sam poznavala i radila s izvanrednim Philipom Seymourom Hoffmanom", kaže Julianne Moore, koja je s njime glumila u "Kralju pornića", "Magnoliji" i "Velikom Lebowskom".

Reditelj Mike Nichols, koji je režirao "Rat Charlieja Wilsona" s Hofmannom i Tomom Hanksom, kaže da je shrvan smrću "prevelikog" glumca.

Kevin Costner tvrdi da "Philip pripada krugu stvarno velikih glumaca", a Gary Oldman je rekao Sky Newsu "da je Hofmann bio poseban i da je bio na popisu ljudi s kojima se nadao da će zajedno raditi".

Putem Twitter profila poruke sućuti uputili su, među ostalima Jim Carrey, Steve Martin, Albert Brooks, Ricky Gervais, Mia Farrow, Whoopy Goldberg i Lindsay Pearce.

Hoffman se uzdigao do slave hiruški preciznim portretima neprilagođenih tipova, čudaka i zaplotnjaka, često se i fizički transformišući za uloge. Za ulogu Trumana Capotea u biografskom filmu "Capote" 2005. nagrađen je Oscarom za glavnu ulogu. Poznat po tome što je u scenama davao sve, i kao "glumac za glumce" izvlačio najbolje od kolega, Hofmann je u 23 godine profesionalne karijere igrao u šezdesetak filmova.

Radio je s najboljim holivudskim rediteljima i najvećim zvijezdama. Talent mu je donio jednog Oscara, još tri nominacije za istu nagradu, jedan Zlatni globus i četiri nominacije, tri nominacije za Tony (pozorište) i jednu za Emmy (televizija). Hvalospjeve kritičara niko nije brojio.

"Igrao je zastrašujućim intenzitetom. Na sceni je 'gorio' tako sjajno da ga je to pretvorilo u jednog od najvećih pozorišnih umjetnika svoje ili bilo koje generacije", kazao je reditelj Peter Sellars, koji je s Hofmannom radio na "Othellu" i "Venecijanskom trgovcu".

Uprkos tome što je bio posvećen glumi i postao otac troje djece, Hofmann se dugo borio s ovisnostima. Javno je priznao da je nekoliko puta bio na liječenju.

"Trošio sam sve čega sam se mogao dočepati", rekao je u intervjuu 2006. godine. "I sve mi je odgovaralo".

Iako se pojavljivao i u blockbusterima poput "Twistera" ili "Igara gladi", češće ga se povezivalo sa svijetom neovisnog filma zbog čestih uloga poremećenih i kompleksnih likova. Prije dvije sedmice je na festivalu neovisnog filma Sundance promovirao film "God’s Pocket".

Među ostalim, glumio je u filmovima Miris žene (1992), Twister (1996) Kralj pornića (1997), Veliki Lebowski, Sreća (1998), Nepodnošljivi prijatelji (1999), Talentirani gospodin Ripley (1999), Magnolija (1999), Korak do slave (2000), Rat Charlieja Wilsona (2007), Sumnja (2008), Martovske ide (2011), Igra pobjednika (2011), Master (2012).

Također je nastupio u sporednim ulogama u filmovima Crveni zmaj (2002), Studengora (2003) i Nemoguća misija III (2006).

Iza sebe je ostavio dugogodišnju partnericu Mimi O'Donnell i troje maloljetne djece, sina i dvije kćeri.